4 iulie, acum un secol: Lafayette, sîntem aici!

Publicat în Dilema Veche nr. 697 din 29 iunie – 5 iulie 2017
4 iulie, acum un secol: Lafayette, sîntem aici! jpeg

Este primăvara anului 1917, iar Statele Unite ale Americii au intrat în Primul Război Mondial. Abia după două luni, soldații americani au ajuns pe pămînt francez, dar nu erau încă pregătiți să meargă pe front, aveau nevoie de instrucție. Comandantul american, generalul John Pershing, urma să se ocupe de acest lucru, dar, firește, procesul urma să mai dureze. Războiul, însă, nu înseamnă numai puterea armelor, ci și puterea minții, iar prezența americană în Franța în această fază a conflictului, prin valoarea sa simbolică, a reprezentat o doză consistentă de încurajare administrată moralului francezilor.

Ajungem în vara anului 1917, pe 4 iulie, Ziua Independenței SUA, cînd generalul Pershing a primit ordin să organizeze o defilare a trupelor sale pe străzile Parisului, pentru a marca sărbătoarea națională americană, dar și pentru a însufleți poporul francez. Ordin executat cu succes. Și chiar (cu) mai mult: în timpul defilării, Pershing, aflat într-o mașină decapotabilă, a trecut printr un bombardament zdravăn cu flori care erau lansate înspre el din mulțimea aflată pe margine, mașina fiind invadată de grămezi de flori. Nici soldații nu au scăpat de asaltul parizienilor, care pur și simplu săreau să îi îmbrățișeze și să le ofere flori.

Defilarea s-a încheiat la mormîntul marchizului de Lafayette (în Cimitirul Picpus). Explicația: tînăr ofițer al armatei franceze, acesta a mers în SUA pentru a-l ajuta pe generalul Washington în lupta din Războiul de Independență. De atunci și-a cîștigat un loc sigur și aparte în inima și în istoria americanilor.

În 1825, președintele Monroe l-a invitat pe Lafayette într-o vizită pe pămînt american, iar înainte de a se întoarce în Franța, marchizul nu a ezitat să ia o mostră din acest pămînt cu el. La propriu. Și-a rugat unul dintre consilieri să scoată niște pămînt, pe care l-a transportat în Franța. De ce? Dorea să fie înmormîntat în pămînt american. Cînd a murit, în 1834, dorința i-a fost împlinită și încununată de un steag al SUA ridicat la mormîntul său.

Pe 4 iulie 1917, cînd trupele americane au ajuns la mormîntul lui Lafayette, generalul Pershing trebuia să țină un discurs, dar franceza lui nu era excelentă, așa că l-a delegat pe locotenent-colonelul Charles M. Stanton să o facă. La finalul cuvîntării, acesta a exclamat: Lafayette, nous ici! (Lafayette, sîntem aici!)

De o sută de ani încoace, în fiecare zi de 4 iulie, Les Américains sont là (americanii sînt acolo) și reînnoiesc steagul american. Martor al istoriei. Care continuă.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Tineri care se muta intr-un apartament in chirie FOTO Shutterstock
Cum vor fi afectate chiriile de creșterea TVA pentru locuințe
TVA-ul pentru locuințe va crește de la 9% la 21%, ceea ce ar putea scumpi cu până la 15.000 de euro, într-o piață aflată deja în declin, spun experții din piață, avertizând că scumpirea locuințelor ar putea afecta și chiriile.
mihaela jpg
Afacerea genială care a îmbogățit-o pe Mihaela. A investit 10.000 de euro: „Ne-am dorit să fim primii pe piață”
Într-un colț din județul Olt, o româncă a reușit ceea ce pentru mulți părea imposibil: să scoată pe piață primii struguri românești cu aproape trei luni înainte de sezonul obișnuit.
inundații Texas Foto Getty Images jpg
Timpul se scurge pentru cei 27 de copii încă dispăruți în inundațiile din Texas. Numărul morților a ajuns la 51
Cel puțin 51 de persoane, inclusiv 15 copii, au murit în Texas, după ce râul Guadalupe a crescut cu aproape 10 metri peste înălțimea sa normală, devastând o tabără de vară pentru copii.
image png
Cele 3 românce care s-au căsătorit cu bărbați bogați. Trăiesc visul american și au o viață la care doar mulți visează
S-au născut în România, dar viața a avut alte planuri pentru ele și acum au ajuns să trăiască la brațul celor mai bogați oameni din lume. Iată care sunt cele trei românce care au tras lozul câștigător: locuiesc în case imense, conduc mașini luxoase, au parte de vacanțe scumpe în locuri exotice și de
kylian mbappe real madrid fb jpg
Danemarca Groenlanda  SUA   tabșă de șah FOTO Shutterstock jpg
Cum a contribuit Trump la schimbarea percepțiilor danezilor față de UE: „Lucrurile s-au schimbat dramatic în Danemarca”
Danemarca preia președinția UE într-un moment în care sentimentul pro-european este din ce în ce mai puternic în rândul populației sale și în care Europa recunoaște că trebuie să facă mai mult pentru a se descurca singură, scrie CNN, într-o analiză.
povestea lui bogdan png
Povestea lui Bogdan, românul care a construit o casă ce îi aduce facturi pe minus: „Iarna luăm foarte multă căldură de la soare”
Cheltuielile cu energia cresc constant, iar confortul termic devine tot mai greu de menținut fără soluții tehnologice costisitoare, Bogdan Costea, un român cu viziune, a reușit să construiască o casă care sfidează normele convenționale: răcoroasă vara, călduroasă iarna și cu facturi... pe minus.
Inmormantarea lui Diogo Jota (EPA) jpg
Jota, condus pe ultimul drum de colegii de la Liverpool și naționala Portugaliei
„Cormoranii” au anunțat că vor onora întreg contractul fostului jucător.
nivelul apei vistulei a scazut foto x  png
Consecință neașteptată după ce cel mai lung fluviu din Polonia a scăzut la doar 19 cm. O sabie medievală a ieșit la suprafață
După ce nivelul apei fluviului Vistula din Polonia a scăzut la 19 cm din cauza căldurii, a fost descoperită o sabie medievală. Momentan, în Polonia, temperaturile înregistrate sunt de peste 30 de grade.