Ai de România

Publicat în Dilema Veche nr. 761 din 20-26 septembrie 2018
Ai de România jpeg

De un timp, se face mult tam-tam cu robotul Sophia și cu inteligența empatică de care acesta dispune. Ca întotdeauna în istorie, am sentimentul că sîntem nedreptățiți. Universitarul autohton Aurel Pătlăgică, de la Informatică, a lucrat – peste treizeci de ani – la o formă de AI (artificial intelligence), obținînd, în ultimii ani, rezultate spectaculoase. L-a creat, cu mari eforturi și sacrificii, pe Robogică, o entitate computerizată „gînditoare“ și „trăitoare“ în mod absolut, prevăzută, în plus, cu aptitudini locomotorii de excepție (aleargă aidoma unui atlet profesionist, semănînd, în mișcare, cu faimoșii tranformers hollywoodieni!), lucru încă de neimaginat pentru bietul/biata Sophia. Numele lui, Robogică, nu e o ironie (Gică), așa cum ați putea crede, ci aluzia elegantă la creatorul său – profesorul Pătlăgică. La început, știm prea bine, a fost cuvîntul: prin 2001, entitatea construită de Aurel, constînd atunci într-o unitate de computer, un monitor, o tastatură și niște brațe metalice lungi, care se întindeau în diverse direcții, a vorbit pentru prima oară. Articulat, convingător. Se arăta interesat de principiile morale care guvernează lumea noastră. Îl ascultam toți – strînși într-o aulă arhiplină (peste 2000 de cadre didactice și studenți) pentru demonstrație – fascinați, mesmerizați pur și simplu, de glasul lui metalizat, à la Stephen Hawking. Inginerul informatician Pătlăgică a luat și el microfonul pentru a ne oferi explicații. A zis că îi „programase“ lui Robogică ceva similar „conștiinței etice“ umane, folosindu-se de colaborarea colegilor de la Filozofie. Împreună, l-au „îndopat“ cu precepte morale, introducîndu-i în memorie tratate întregi de Aristotel, Kant ori Hegel. Uimiți, îl auzeam atunci pe tînărul robot perorînd pe tema bunătății, dragostei, adevărului, frumuseții, onestității și altruismului. Ne întreba, în răstimpuri, cum ne raportăm la aceste noțiuni. Nimeni, din cei 2000 de oameni prezenți, nu a îndrăznit să dea un răspuns. Presa a prezentat pe larg epocalul eveniment științific, însă ecourile s-au dovedit anemice. Cădeau, la vremea respectivă, Turnurile Gemene din New York, se declanșau războaie. Noi luptam aprig să intrăm în NATO și UE… Ce mai, prioritățile erau altele! Totuși, Aurel a continuat munca și, în zece ani, l-a transformat pe Robogică într-o „vietate“ tulburătoare. I-a dat o formă umanoidă robustă (230 cm înălțime și 200 kg greutate!), dezvoltîndu-i capacitatea locomotorie.

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea“ convulsivă pe coridoarele Universității, la alergarea „profesionistă“. Se arăta capabil să sară și peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite“ deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment și prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor și țipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului“!). „Creatura“ părea să savureze momentele în cauză, abordînd totul în manieră joculară. Interesant, în termenii „eticii“ sale – interpreta uneori creatorul Pătlăgică „gesturile“ respective –, Robogică își arăta afecțiunea pentru oameni, „el definindu-se, esențialmente, prin prețuirea universului înconjurător“. Aurel nu se afla departe de realitate. Orice conversație simplă cu robotul te edifica pe deplin că entitatea te adoră necondiționat și, mai ales, că spune numai adevărul. Acum etala, pe lîngă conceptele de morală, și sofisticate informații din domeniul IT. Mulți șușoteau pe la colțuri că ar trebui să devină rectorul Universității sau măcar decanul Facultății de Informatică. Nu s-a mers atît de departe, dar, experimental, a fost trimis la cursuri în locul unor profesori. Robogică a predat exemplar (a intenționat să sară și peste băncile din amfiteatru, din afecțiune pentru studenți, oprindu-se însă în urma estimării, în creierul lui, a spațiului ce nu permitea, evident, asemenea „efuziuni“). Mai tîrziu, a întîmpinat totuși dificultăți la notarea tezelor scrise la examen de către tinerii informaticieni. Aparent, s-a dat o bătălie teribilă, în interiorul „conștiinței“ robotului, între amintita iubire pentru oameni și necesitatea exprimării adevărului. Jumătate din „mintea“ lui Robogică, cea filozofic-altruistă, dorea să le dea 10 tuturor, cealaltă jumătate, științific-exactă, plănuia să-i pice în masă. Aproape că s au ars niște circuite din mecanism. S au impus deci „revizuiri“, definite drept „evoluție, prin adaptarea la mediu“. S-au scos fișiere întregi din memoria lui Robogică, în speță, „secțiunile“ etice. În 2016, a apărut un nou umanoid pe coridoare. Devenise preocupat de politică. Striga peste tot „Jos DNA! Sus PSD!“ L-am întîlnit recent, în vara lui 2018, lîngă Rectorat. Spre surprinderea mea, bea bere (!) dintr-o cutie. Am întrebat speriat: „Cum ai putut să te schimbi în halul ăsta, Robogică?“ A rîgîit formidabil, după care mi-a mîrîit amenințător: „Te bag în dragostea mea, sorosistule!!“ 

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Fa-cultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

curatare aparat aer conditionat jpeg
Cât de des trebuie curățat aerul condiționat și cum faci asta corect. Ce trebuie să știi
În zilele toride de vară, aparatul de aer condiționat este mai mult decât un lux, e o necesitate. Dar, chiar dacă oferă un flux constant de aer rece, asta nu înseamnă neapărat că funcționează corect sau în siguranță. Fără o întreținere regulată, riscurile nu sunt doar legate de eficiență, ci și de s
x downloader com 4Crjxp mp4 thumbnail png
O înregistrare video înfricoșătoare arată cum apa crește rapid în urma inundațiilor din Texas. Cel puțin 82 de morți și zeci de dispăruți
Un nou videoclip arată viteza terifiantă cu care apele au crescut în timpul inundațiilor din Texas. Bilanțul victimelor crește de la zi la zi, autoritățile raportând cel puțin 82 de morți, dintre care 28 de copii, iar zeci de persoane sunt încă date dispărute
neymartata jpg
516015308 1284905153640858 2815391702967808078 n (1) jpg
Incendiu uriaș în județul Galați. Flăcările au pârjolit peste 50 de hectare de vegetație și un depozit de lemne. Locuitorii, sfătuiți să închidă geamurile
Pompierii militari intervin luni, 7 iulie 2025, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată izbucnit în orașul Târgu Bujor, din județul Galați. Flăcările s-au extins până la un depozit de lemne.
Descoperiri arheologice excepționale în apropiere de Mangalia (©MNIR)
Descoperiri arheologice excepționale în apropiere de Mangalia
Săpăturile arheologice realizate chiar în aceste zile în cuprinsul sitului „Necropola tumulară a orașului antic Callatis”, aflat în vecinătatea orașului Mangalia (județul Constanța), au fost descoperite bunuri arheologice excepționale, în cadrul sectorului coordonat de specialiștii MNIR.
Foto comunicat proiectprobono MDV jpeg
Gratuit Intervenții chirurgicale robotice pentru tineri și copii, disponibile în Oradea și Cluj
Copiii și tinerii cu vârsta de până la 30 de ani pot beneficia gratuit de intervenții de chirurgie robotică, în spitalele Medicover din Oradea și Cluj. Află cine se poate înscrie în program și cum te programezi!
Banner Johny Romano
Moment istoric pe main stage, la Neversea Kapital cu KSHMR si Johny Romano. Ce s-a întâmplat: „Nu m-a anunțat nimeni înainte…”
KSHMR a mixat o piesă de-a lui Johny Romano pe main stage la Neversea Kapital, un moment definitoriu pentru un artist român în ascensiune, care vine mereu cu pise noi, face parte din gașca lui Connect-R, are piese number 1 în topuri și este mereu pe placul fanilor săi.
Ioana, iubita lui Florinel Coman, pe plaja de la Punta Cana jpeg
Ioana Coman, pe drumul autocunoașterii. Soția fostului atacant de la FCSB merge în tabără de dezvoltare personală
La scurt după ce au fost personaje principale nuntă, Ioana și Florinel Coman s-au reîntors la vechile obiceiuri.
GvQcACdX0AAy7na jpg
Ministrul rus al Transporturilor, abia demis de Putin, găsit mort
Fostul ministru rus al Transporturilor, Roman Starovoi, demis luni de Putin, a fost găsit mort la locuința sa în regiunea Moscovei. Rapoartele preliminare arată că s-a sinucis la domiciliul său din districtul Odințovo, potrivit presei pro-Kremlin, relatează Nexta și presa ucraineană.