Ce ne-am mai rîs!

Publicat în Dilema Veche nr. 786 din 14-20 martie 2019
Ce ne am mai rîs! jpeg

În copilăria mică, pe vremea lui Stalin, am rîs cu Tomazian, „Salutare, taică, și noroc! Nevastă-mea Florica…“. Pe urmă a intrat pe fir Stroe, sau o fi fost dinainte, dar eu așa l-am perceput, cu al său „Alo! Aici e Stroe, / Vă roagă să-i dați voie, / Puțin să vă înveselească / Și să glumească. / Iar cu voi.“ În casă, ra-dioul mergea tot timpul și eu rîdeam de mă uscam. Ai mei rîdeau mai puțin și clătinau capul spre stînga și spre dreapta de dorul lui Tănase. Ciupisem din zbor un fragment din repertoriul lui Tănase și învățasem de față cu cine puteam să-l spun, „Dela Nistru pîn’ la Don, / Davai ceas, davai palton, / Davai bani, davai moșie, / Harașo tovărășie!“.

Timpul trecea și mie mi se accentua amorul pentru emisiunile de satiră și umor. Horia Șerbănescu și Radu Zaharescu, Trio Grigoriu, Puiu Călinescu… umor sănătos de brigadă, umor pe linie. În fine, vine și Mircea Crișan, care începe să strecoare lucrușoare interzise spuse în doi peri. E bun și e gras. Și tata e gras, are o sută treizeci și șase de kilograme. Se cunosc și se întîlnesc în Piața Amzei, ei doi împreună cu Ovid Teodorescu, gras și el. Privindu-i pe toți trei, îți venea să zici: așa ceva nu există! Mircea Crișan își ținea mașinile în garajul din blocul Bibicescu, unde locuiam. Avea un Opel albăstriu și un Fiat 600. Nu sînt sigură că Opelul era Opel, dar de Fiat știu precis că era 600 pentru că se opreau oamenii din drum să se uite cum intră în el, era un spectacol care sfida toate legile fizicii.

Pe urmă s-au lansat trei grei, Tomiță, Amza și Bibanu. Aici era meserie! Toți trei făceau spectacol de divertisment cu mîna stîngă și, cu dreapta, erau actori de zile mari. Rîdeam ca proștii la televizorul nostru rusesc marca Rubin. Mai întîi ne enerva la Telejurnal nea Nicu și, pe urmă, dacă aveam ocazia, rîdeam.

Din 1980 am rîs mai pe sponci. Nu-i timp de rîs, tovarăși, sarcini importante stau în fața noastră! Se rîdea de 1 Mai, de 23 August și de Revelion. Cîteva luni după Revoluție nu prea s-a rîs. Pe urmă s-a lansat Divertis. Rolul lui politic ar trebui să nu fie neglijat de istorici. E vremea concurenței, POOOC!!!, Proteveul îl lansează pe Florin Călinescu cu ai săi. Umor subtil, politic; dolarul crește și noi ne rîdem.

Încerc să-mi amintesc de un spectacol de divertisment de pomină din perioada tranziției și gîndul mi se leagă simultan de Revelionul lui Everac, care ar merita să fie clasat după ciuma lui Caragea, și de un spectacol care ține de zece ani, în fiecare săptămînă avem parte de mai multe bucățele, am în vedere momentele folclorice bordelice care împing dincolo de orice vis urît imaginea țăranului român cu muzica sa cu tot. Puteți adăuga și dansul. Și eu, care credeam la Revoluție că va veni un vînt să adune toate vedetele de muzică populară ca să le risipească prin restaurante și cîrciumi! Să rămînă cine trece proba pieței, cine nu, să se apuce de altă treabă!

Și uite, dacă mă gîndesc bine, tot rîdem și rîdem. Am rîs și cînd ne-a fost rău, și cînd ne-a fost foarte rău, că de bine nu prea se poate vorbi în ultima jumătate de secol. Poate în mileniul viitor. 

(apărut în Dilema nr. 319, 19 martie 1999)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

1 usturoi shutterstock 176134616 jpg jpeg
Fructul banal care elimină mirosul de usturoi. Costă puțin și se găsește în orice magazin
Usturoiul, nelipsit din bucătăria românească, este apreciat nu doar pentru aroma sa intensă, ci și pentru beneficiile remarcabile asupra sănătății. Însă, efectul mai puțin plăcut apare după masă, când mirosul specific persistă în gură și în respirație, devenind uneori imposibil de mascat.
trump putin zelenski colaj jpeg
Schimbarea bruscă a președintelui american cu privire la armele pentru Ucraina readuce războiul la punctul zero - analiză CNN
Într-o schimbare bruscă de ton și strategie, președintele american Donald Trump a revenit în ultimele 48 de ore asupra deciziei de a suspenda sprijinul militar pentru Ucraina, anunțând reluarea livrărilor de arme.
Impactul fenomenelor meteorologice severe asupra patrimoniului din Sinaia (© Ministerul Culturii)
Patrimoniul din Sinaia, afectat de fenomene meteorologice severe
În urma fenomenelor meteorologice extreme care au afectat orașul Sinaia și împrejurimile, Ministerul Culturii, prin Institutul Național al Patrimoniului (INP), a inițiat demersuri pentru evaluarea situației patrimoniului cultural din zonă.
Donald Trump Casa Albă FOTO Profimedia jpg
Donald Trump impune noi taxe vamale majorate pentru alte șase țări, printre care R. Moldova: „Nu vor exista alte amânări”
Statele Unite impun tarife de până la 40% pentru exporturile din mai multe țări, inclusiv Moldova, începând cu 1 august.
cub constantin enceanu png
Constantin Enceanu muncește toată vara! Ce sumă mare câștigă, pe minut, din muzică? Cât costă ciorba de curcan și supa de praz, la localul familiei?
Constantin Enceanu muncește toată vara! Cât câștigă, pe minut, din muzică? La ce preț vinde ciorba de curcan și supa de praz, la localul familiei?
Castelul Peleș (foto: Historia)
Castelul Peleș, afectat de furtuna care a lovit Sinaia. Ministerul Culturii evaluează pagubele produse
Ministerul Culturii a transmis miercuri, 9 iulie, că evaluează situația patrimoniului cultural din Sinaia, afectat de fenomenele meteo extreme.
Insula Ada-Kaleh, în secolul XIX. Gravură de Auguste Dieudonne (© Muzeul Municipiului București)
Pe Dunăre în secolul XIX: insula Ada-Kaleh
În 1865, cu mai bine de un secol înainte de dispariția sub apele Dunării a insulei Ada-Kaleh, un gravor francez, Auguste Dieudonne Lancelot, care explora lumea de pe malurile Dunării, a imortalizat-o într-o schiță.
Robert Francis Kennedy Jr FOTO EPA-EFE
Robert F. Kennedy Jr. promovează o companie alimentară cu produse ultraprocesate. Mesele ajung la pacienți recent externați
Secretarul pentru sănătate al Statelor Unite, Robert F. Kennedy Jr., a lăudat luni o companie care oferă mese la 7 dolari bucata, livrate direct la domiciliul beneficiarilor de programe guvernamentale precum Medicaid și Medicare.
furtuna 2 jpg
Fenomenele meteo extreme au devenit o normalitate în România. Climatolog: „Ar trebui să ne obişnuim cu astfel de episoade”
Fenomenele meteorologice extreme au devenit o normalitate în țara noastră. Specialiștii avertizează că astfel de episoade vor fi din ce în ce mai dese.