Cum se cîștigă adevăratele alegeri?

Publicat în Dilema Veche nr. 798 din 6-12 iunie 2019
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

Foarte greu. Cu mult efort interior. Cu dorința vie de a le cîștiga. Mai ales, cu prețul înecării resentimentelor. Și cu punerea unui capac peste propriul orgoliu pe care, de cele mai multe ori, îl confundăm cu demnitatea. Se mai pot cîștiga prin înțelegerea faptului că putem renunța uneori la a avea „dreptate“ cu orice chip, în favoarea unui bine mai mare, în care încap chiar și cei cu care nu sîntem de acord, cei pe care nu-i suferim în ochi, antipaticii de serviciu, „hater-ii“ de meserie, cei lîngă care nu ne-am așeza niciodată, dar și „boii“ și „proștii“ care „votează cu ăia“. Un bine mult mai încăpător, la care nu sîntem abonați doar noi și-ai noștri, ci unul capabil să cuprindă toată comunitatea în care trăim. Așa cum e ea. Pentru că alegerile adevărate se desfășoară în fiecare zi. Scrutinul în urma căruia putem ieși învingători, ca ființe umane demne și civilizate, are loc zilnic. Altminteri, rămînem cu bucuria de stadion, singura cu care ne am învățat pînă acum. „Cîștigi“ un meci, bagi niște beri, urli cît te țin plămînii, că ai echipă și că ai valoare, după care pleci acasă, la aceeași condiție de suporter, mereu trist că nu ajungi în ligile superioare. Patriotismul fotbalistic încă e cea mai avansată formă a iubirii de patrie pe care o cunoaștem. Deocamdată.

Succesiunea de evenimente din ultimele săptămîni, toate încheiate cu zîmbetul larg al Papei Francisc, luîndu-și rămas bun de pe scara avionului, i-a amețit de cap pe mulți dintre noi. Iar au apărut fiorii mistici ai „poporului care salvează Europa“. Iar se vorbește de dimineață pînă seara despre „lecția pe care am dat-o Occidentului“, despre „…dar și cînd ne trezim noi și ne punem mintea cu ceva…“, despre „excepționalele beneficii de imagine“ și despre „inteligența legendară a poporului nostru“. Iar Papa a venit „să recunoască măreția acestui popor“, să facă un mare semn de binecuvîntare peste aceste „mărețe rezultate“. Unii, complet rătăciți, fac deja pronosticuri despre data la care Papa Francisc va reveni spăsit – că doar a zis limpede „Pe curînd…“, nu ?! – și se va converti la ortodoxism. Că acum, cu vizita asta, „doar și-a pregătit terenul“. Iar delirul merge mult mai departe, în zone pe care ți-e jenă să le reproduci, pentru că se ajunge la dimensiuni la care nici măcar ridicolul și grotescul nu știu să-și potrivească învecinarea. Simptome tipice ale marelui tandem țuică-bere, temeinic sudat de-a lungul vremii.

Curînd, cînd o să ne trezim din beție, fie ea și cu șampanie, o să constatăm că, în afară de durerea de cap, în jur nu se ntîm-plă mare lucru. Nu te-ai culcat în populism feroce și te-ai trezit în democrație senină. Și-o să mai constatăm că „băieții“, liniștiți, se reorganizează gospodărește. Moment în care, în virtutea obiceiului, o să ne dezvrăjim imediat de entuziasmele unei lumi mai bune. Patriotismul de stadion va intra pe pilot automat și-o să vedem imediat ce-i fatal de slab și imposibil de depășit la „ăștia“ sau la „ai noștri“. Chestie care se va pogorî imediat pe întreaga nație, asupra căreia vom relua corul de porcăieli care ne ține vie „demnitatea“. Exact așa cum facem pe stadion, cînd nu ne joacă bine favoriții. Îi facem în toate felurile și descărcăm pe ei tot ce nu ne-a mers bine în viață. Și în istoria noastră ca popor. După care intră-n scenă, glorios, artistul nostru favorit. Fatalistul șmecher care crede că are umor. Și concluzionăm ritos că aici nu se poate nimic, că n-are nici un rost, că orice minune ține trei zile și că, oricum, ăia mari nu ne vor la masa lor. Zicem un banc bun și mergem la culcare.

Adevăratele alegeri se cîștigă atunci cînd te gîndești, măcar o fracțiune de secundă, înainte de a-ți parca mașina ca un nesimțit abisal, încurcîndu-i crunt pe alții. Adevăratele alegeri se cîștigă atunci cînd ai măcar o ezitare înainte de a arunca mucul de țigară pe geamul mașinii. Adevăratele alegeri se cîștigă atunci cînd nu te mai tăvălești pe jos de bucurie că unul sau unii pe care nu-i suporți sînt bălăcăriți în toate felurile, în spațiile de informare „prietene“, singurele pe care le frecventezi. Adevăratele alegeri se cîștigă atunci cînd nu mai aștepți să ți se dea un drept, ci ți-l ceri, cu conștiința faptului că ai și îndatoriri, că faci parte dintr-un mecanism care funcționează și grație ție. Adevăratele alegeri se cîștigă atunci cînd renunțăm să ne maltratăm copiii, să ne umilim bătrînii și bolnavii de orice fel, cînd nu mai simțim nevoia de a-l juca în picioare pe cel care vede lumea altfel decît o vedem noi. Iar astea sînt doar o parte din artileria grea. Astea sînt lucrurile mari. Adevăratele alegeri se cîștigă și cu gesturi mici. Foarte mici. Cu lucruri pe care nici nu le băgăm în seamă la noi, dar le vedem la alții, atunci cînd mergem pe la ei și ne umplem de respect că acolo treburile merg.

Iar adevăratele alegeri se cîștigă atunci cînd mergi la vot, ori de cîte ori ai ocazia să o faci. Nu e un act de eroism, nu e o mare sărbătoare că te-ai hotărît să te urnești din loc și să bați drumul pînă la secția de votare, ca să-ți pui poza pe Facebook, să se vadă cît de modern și de european ești. Votul nu e o provocare, nu e un turnat în cap de apă cu cuburi de gheață. După cum nici calitatea de cetățean nu e suma gesturilor pe care le faci la nervi, că tu ești plătitor de taxe. Toate astea sînt exerciții zilnice. De care trebuie să ne pese. Pe care trebuie să le luăm cît se poate de în serios. Pentru că civilizația și demnitatea se învață. Exact așa cum învățăm la școală să facem liniuțe și bastonașe, pentru ca, mai tîrziu, să scriem, să citim, să calculăm. Și exact așa cum nu e rușine să mergi la școală, zilnic, să înveți să scrii și să citești, exact așa nu e rușine nici să înveți să fii un cetățean civilizat și demn, parte a comunității în care trăiești.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.