Curcani, porci şi şobolani

Publicat în Dilema Veche nr. 653 din 25-31 august 2016
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

În 2013 am scris articolul de mai jos despre porci şi curcani, un articol pe care l-aş fi putut scrie la fel de bine şi în 2016, cu atît mai mult cu cît am trăit de atunci şi experienţa de a fi „Iexcelență“.

Citesc N.N. Taleb, Antifragil. Taleb explică, în stilul său caracteristic, de ce ar trebui să evităm să fim curcani. Curcanii (cel puţin la americani) sînt bine îngrijiţi, primesc tot ce au nevoie şi se îngraşă în mod constant. Starea lor de confort şi bunăstare creşte predictibil de pe o zi pe alta. O evoluţie constantă, aproximativ lineară, spre mai bine. Cei care îi hrănesc sînt prietenoşi cu ei şi de încredere. Asta pînă cînd îi taie. M-am tot gîndit că la noi, în Românica, curcanii ăştia sînt rari, ­căci noi sîntem mult mai interesaţi de porci. Societatea noastră are – în mod evident – înclinaţie pentru porci. Sîntem mult mai mult porci decît curcani.

Deşi credem că trăim prost, totuşi nivelul nostru de trai, comparativ cu media pe glob, este mult, mult mai bun. Avem berica, grătărelul şi ne permitem măcar „nește“ KFC, McDonald’s, cartofi prăjiţi sau cîte o şaorma cu de toate. Canalele de televiziune, politicienii şi vedetele noastre ne oferă rahatul, mizeria sau noroiul necesare pentru a ne răcori şi a ne simţi un pic mai bine după ce i-am înjurat pe unul sau pe altul. Votăm politicieni corupţi şi guiţăm tare că sînt corupţi, apoi ne lăfăim cu ceva de băut sau de molfăit uitîn­du ne la Antena 3, România TV sau Realitatea (că OTV-ul nu mai e) şi „citim“ pozele din tabloide. O bună parte dintre noi speră deschis – iar alţii în secret – că, poate, la un moment dat, or să cîştige şi ei ceva, la fel cum o fac porcii politici sau porcii afacerişti din tranzacţiile cu statul. Dacă nu noi, măcar rudele sau prietenii noştri să fie loviţi de noroc şi să facă o şmechereală care să ne aducă şi nouă „succesuri“.

Avem însă şi noi curcanii noştri. Curcanii ascultă Radio Guerrilla, citesc filozofie, Dilema veche, Kamikaze sau Caţavencii, mănîncă sănătos sau măcar organic, se duc la sală, se îmbracă cu bun-gust şi se văicăresc elegant.

Atît porcii, cît şi curcanii aşteptăm ca statul să ne dea şi nu facem mai nimic ca să schimbăm statul. Continuăm să dăm mită pentru a ne rezolva problemele mai repede şi să ne băgăm în faţă la cozi, dacă avem ocazia sau tupeul. Pupăm în dos autoritatea dacă o întîlnim, deşi o înjurăm pe la spate de toţi morţii sau măcar o dispreţuim cu spume. Problema e aceeaşi şi la curcani, şi la porci. Ne obişnuim cu situaţia pînă cînd ne vine rîndul la tăiere. Porcul sau curcanul politic e mai abil, cîteodată un pic mai sofisticat, dar şi el are aceeaşi problemă. Va fi în cele din urmă înjunghiat, dacă nu chiar sacrificat (Năstase este cel mai bun exemplu).

Taleb crede că trebuie să ne ferim de confort dacă vrem să avem succes. Cu cît mai multe şocuri, cu atît mai bine. Şocurile nu înseamnă sacrificiu. Eu urăsc ideea sacrificiului. Mi se pare stupidă şi demotivantă denumirea de „generaţie de sacrificiu“. Nu am chef să fiu generaţie de sacrificiu, eu vreau să fiu în generaţia de neporc şi necurcan. Pentru asta sînt necesare cîteva lucruri:

● Eu însumi să fac ceva substanţial ca să schimb societatea asta. La fel de substanţial pe cît aş vrea să facă cineva pe care mi-aş dori să îl aleg să mă reprezinte.

● Să sprijin oamenii care fac ceva bun. Nu pe Facebook sau Second Life, ci în realitate.

● Să eliminăm ambiguităţile din politică. Să cerem de la cei pe care îi votăm să ne arate ce au făcut în mod concret înainte de a ne spune ce or să facă. Să îi ajutăm pe cei care ne plac fiind critici cu ei.

● Să încercăm să sprijinim sau să ajutăm la crearea unei prese independente şi necoruptibile. Ştiu că sună aberant pentru mulţi, dar asta e din cauza dependenţei create de statutul de porc sau curcan.

● Să ne gîndim împreună şi să mai adaugăm nişte lucruri care să facă posibilă promovarea meritocraţiei de către sistemul de învăţămînt şi cel administrativ şi să ne punem pe treabă.

Pe lîngă că sînt porc cu ambiţii de curcan, mai sînt şi cioară. De primele două sper să mă vindec urmînd tratamentul de mai sus, de ultima nu am cum – e de la mama.

Azi am citit despre şobolanii de abator. Şobolanii de abator sînt mai mari, mai vicleni şi mai puternici decît şobolanul tipic. În cazul în care nu au acces la mîncare, vor încerca să roadă tot ce este posibil pentru a ajunge la sursa de hrană. În Statele Unite a existat practica de a avea camere speciale pentru şobolani, unde aceştia primeau resturile de la animalele tăiate. Cantitatea de hrană era limitată, iar în condiţiile în care se observa o creştere a numărului de şobolani se impuneau restricţii. Scăderea cantităţii de hrană trebuia făcută însă treptat şi cu mare atenţie, în aşa fel încît să nu ducă la o creştere a agresivităţii şobolanilor, ci doar la un control al populaţiei existente. Pentru a şi păstra porţiile cu care erau obişnuiţi, şobolanii mari nu ezitau să mănînce puii de şobolani.

De cele mai multe ori abatoarele reuşeau să menţină un număr relativ constant de şobolani care erau hrăniţi zilnic, prevenind astfel pagube importante şi posibila infestare a cărnii. Camerele de şobolani erau mult mai rentabile decît investiţiile uriaşe în cuşti enorme de sîrmă groasă care să protejeze camerele frigorifice şi eventual camerele unde avea loc sortarea cărnii. Se evitau astfel atît pagubele structurale (şobolanii distrugeau cabluri, uşi, sistemele de canalizare, zidurile camerelor frigorifice), cît şi costurile foarte mari de deratizare.

Aşa că, pe lîngă porci şi curcani, avem şi problema şobolanului politic. Problemă care se acutizează pe zi ce trece.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.