Fabrica plutitoare de înghețată a americanilor

Publicat în Dilema Veche nr. 802 din 4-10 iulie 2019
Fabrica plutitoare de înghețată a americanilor jpeg

Într-o vară, George Washington a cheltuit 200 de dolari pe înghețată (echivalentul de astăzi a a peste 5000 de dolari). Probabil, la acel moment, Părintele Fondator al Statelor Unite ale Americii nu se gîndea că în viitor înghețata avea să devină  un ajutor de nădejde al armatei țării sale (sau poate o fi avut vreo idee?).

În 1942, a doua cea mai mare navă portavion a flotei Marinei SUA, USS Lexington, a fost atacată de torpile japoneze și scufundată. Din fericire, echipajul de la bord a avut timp să abandoneze nava. Și să facă încă ceva. Înainte de a părăsi ambarcațiunea și de a se arunca în apele Pacificului pentru a se salva, personalul militar a dat năvală în frigidere și a mîncat toată înghețata. Era păcat totuși ca desertul să se piardă în apele oceanului. Pentru unii dintre supraviețuitori, casca a reprezentat cupa în care și-au pus porția de înghețată pe care au mîncat-o până la ultima înghițitură înainte de salvare.

În vremea aceea, la mijlocul secolului al XX-lea, înghețata devenise deja parte din stilul de viață american și, puțin cunoscut probabil, parte a strategiei de alimentare pentru militarii americani.

În 1945, Marina SUA a investit un milion de dolari în restaurarea și transformarea unei barje într-o fabrică plutitoare de înghețată, cu ajutorul căreia era distribuită înghețată navelor militare din teatrul de război din Pacific. Capacitatea de producție și de depozitare a fabricii plutitoare era semnificativă, producea cam 40 de litri de înghețată la șapte minute și putea depozita vreo 8000 de litri. Costurile erau pe măsură, dar pare că merita. Armata americană a mai construit și un soi de fabrici de înghețată în miniatură pe liniile de front, de unde se livrau pachete direct în tranșee. Sună cel puțin curios și neașteptat. Așa-i istoria.

Fabrica plutitoare de înghețată și-a încheiat misiunea odată cu finalul războiului, dar înghețata a rămas la loc important în dieta soldaților.

În Războiul Rece, tocmai în Războiul Rece, nu avea cum să lipsească. Un general american, Lewis B. Puller, a încercat să convingă Ministerul Apărării că, în loc de înghețată, trupele americane ar trebui tratate cu alte produse, precum bere sau whiskey. În zadar. Pentagonul a emis un răspuns oficial în care menționa că soldații americani vor primi înghețată de trei ori pe săptămînă.

Greu de spus dacă aceștia ar fi preferat totuși propunerea generalului.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Donald Trump summit NATO FOTO EPA EFE jpg
Netanyahu alimentează ambițiile lui Trump pentru pace în Orientul Mijlociu – și îl propune la Premiul Nobel
Înaintea unui dineu oficial la Casa Albă, Benjamin Netanyahu i-a înmânat lui Donald Trump o scrisoare de nominalizare la Premiul Nobel pentru Pace. Gestul vine în contextul eforturilor intense de a ajunge la un acord
un paramedic scotian a aplicat un medicament pentru avort amantei sale foto X jpg
Paramedic condamnat la peste 10 ani de închisoare, după ce a administrat pe ascuns amantei sale pastile pentru avort
Un paramedic scoțian a fost condamnat la 10 ani și 6 luni de închisoare, după ce a păcălit o femeie să facă un avort, administrându-i pe ascuns un medicament pentru avort, în timpul unui act sexual.
canicula jpg
Prognoza meteo 8 iulie, la munte și la mare. Coduri de caniculă în toată țara. Regiunile în care apar furtuni
Marți, 8 iulie, vremea va fi deosebit de caldă în cea mai mare parte a țării, cu temperaturi de până la 41 de grade Celsius și cu un disconfort termic accentuat.
luis enrique psg fb jpg
Zodii, Shutterstock jpg
Zodiile care își vor schimba viața din temelii după Luna Plină în Capricorn. Transformările încep după 10 iulie, se reinventează și o vor duce mai bine ca niciodată
Luna Plină din 10 iulie 2025, aflată sub semnul Capricornului, aduce un val de energie transformatoare pentru mai multe zodii. Acest eveniment astrologic marchează un moment de încheiere, dar și de claritate profundă. Sub influența Capricornului, semn al ambiției, responsabilității și al reconstrucț
sofia jpg
Blocuri bucuresti - infrastructura -trafic - imobiliare FOTO  Inquam Photos / George Călin
Piața imobiliară, în fierbere: apartamentele cu 3 camere din București se apropie de 200.000 de euro. Cu cât se scumpesc în alte mari orașe
Prețul apartamentelor vechi cu 3 camere din București ar putea ajunge, din august, aproape de pragul de 200.000 de euro. Scumpirea de peste 20.000 de euro într-o singură lună este cauzată de creșterea TVA de la 9% la 21%. În ultimul an, prețurile au urcat deja cu 22%.
Sistem de aparare aeriana Patriot FOTO Shutterstock
Trump anunță reluarea livrărilor de arme către Ucraina, după o suspendare temporară a ajutorului militar
Statele Unite vor trimite noi arme Ucrainei, la doar o săptămână după ce administrația Trump suspendase unele livrări, invocând îngrijorări legate de stocurile interne de muniție, a anunțat luni președintele american.
Putin si Xi Jinping, BRICS 2024, captura video jpg
E posibil un atac concertat China-Rusia? Cum comentează un analist scenariul apocaliptic al lui Mark Rutte
Într-o mai mică măsură este o declarație care reflectă o perspectivă reală – susține profesorul Sergiu Mișcoiu despre afirmația secretarului general al NATO, Mark Rutte. Acesta susținuse că dacă Beijingul ar decide să atace Taiwanul, este foarte probabil că va folosi Rusia pentru a lovi Europa.