Felicitări de Crăciun, doar o opinie…

Publicat în Dilema Veche nr. 826 din 19 decembrie 2019 - 2 ianuarie 2020
Felicitări de Crăciun, doar o opinie… jpeg

Sînt dintre cei care regretă excesiva secularizare a lumii moderne pentru că văd în creșterea indiferenței religioase un avans al ignoranței. Or, ignoranța nu a adus niciodată ceva bun. În același timp, mă inserez cu plăcere în multe dintre cele ale lumii de azi și îi gust, uneori cu voluptate, beneficiile. Așa fiind, caut felicitări de Crăciun. Vreau să scriu cîteva urări unor prieteni. Aș vrea cîteva felicitări care să evoce scena Nașterii Domnului, știind că destinatarilor le-ar face plăcere. Caut, fără să am pretenții rigide, ceva oricît de stilizat sau aluziv, las artistul să se desfășoare, dar Nativitate să fie. Nu găsesc. Zeci de felicitări cu globuri, oameni de zăpadă, sănii în zbor, reni, Moși cu saci plini de cadouri, fete îmbrăcate sumar în haine roșii, la rîndul lor dispuse să ofere cadouri, pinguini, urși polari, bulgări cu sclipici – cîte și mai cîte. Pruncul, însă, lipsește. Acel Prunc, vreau să spun. La al patrulea magazin dintre cele mari din centru, de unde cumpărăm tot anul cărți, ceaiuri, ciocolată rară, chestii rafinate, pentru lumea sofisticată și deschisă la minte, puțin deznădăjduit fiind, încep o conversație cu cineva de-al locului. Ne știm din vedere, căci frecventez destul de des locul. Îi spun că nu găsesc ce caut și sînt puțin trist. Mă întreabă de ce caut anume această scenă pe felicitare, nu văd cît de frumoase, calde, simpatice sînt celelalte? Totuși, în sărbătoarea Crăciunului despre asta este vorba, despre nașterea Domnului Iisus Christos. Răspunsul vine cald, tolerant, simpatic, emanînd spiritul felicitărilor expuse: „Asta e opinia dumneavoastră și v-o respect“.

Mărturisesc că am plecat un pic năucit din citadela intelectualului actual, căci librăria cu pricina chiar asta este. Deci faptul că de Crăciun sărbătorim nașterea Domnului a devenit o opinie. A mea. Pot fi și altele. Chiar cred că există oameni care sărbătoresc la Crăciun altceva. Nu-mi pot da seama ce, dar – știu bine – există și oameni de alte opinii decît ale mele. După cum admit și că există oameni care, de Crăciun, sărbătoresc fără să știe ce sau chiar fără să se gîndească la ceva anume. Sărbătoresc pur și simplu. Distracție plăcută! Așadar, singurul fapt dincolo de orice dubiu este că nimeni nu rămîne în afara sărbătorii. Cum am spune cu un barbarism de azi, Crăciunul este o sărbătoare „incluzivă“.

Ceea ce m-a urmărit încă mult timp după amabila discuție din librărie a fost aerul cald, de toleranță, cu care interlocutorul mi-a spus că-mi respectă opinia. Am avut sentimentul că „opinia“ mea mă plasează într-un fel de rezervație a unei specii stranii pe care alți „opinioniști“ o privesc cu grijă și o tratează cu menajamente, nu cumva să ceva – ce? Mi-am adus deodată aminte că, aflat la Bruxelles acum vreo trei săptămîni, am ajuns la o liturghie catolică, duminică dimineața. În catedrală, noi, cei veniți pentru slujbă, o mînă de oameni, am fost înconjurați cu cordoane de catifea roșie într-un perimetru în fața altarului, în vreme ce vizitatorii erau îndemnați să ocolească în liniște perimetrul și se uitau la noi, creștinii, cu o pioasă curiozitate. M-am simțit destul de stingherit, vizitat la liturghie. Am povestit asta unui prieten care a comentat cam așa: „Azi-mîine, în catedralele astea o să se intre ca la muzeu şi, cînd o să fie vreo slujbă, o să-i înghesuie pe creștini într-un colț, iar în programul de vizitare o să scrie: «Contra 5 euro în plus, vă arătăm și creștini». Știi cum merg acum turiștii prin savane și îi duc la anumite ore la ape să vadă cum vin animalele să se adape, iar turiștii le văd în liniște, de departe, cu binocluri și le fotografiază? Așa va fi și cu noi. Veniți la ora cutare duminică dimineață să vedeți creștini! 5 euro!“.

Întors acasă, pun pe Twitter mica mea nemulțumire: nu găsesc felicitări cu scena nașterii Domnului. Rețelele sociale au, cum știm, o oarecare utilitate. S‑a dovedit și acum: cineva mi-a recomandat un magazin, mai departe de cele din centru, de cele făcute pentru oameni fini și deschiși la minte, unde pot găsi ceea ce caut. Mulțumesc mult! Dar am avut parte și de altfel de reacții. Și nu e vorba despre ironii sau, dimpotrivă, de solidarizări. Acestea vin, cum se spune, „cu teritoriul“ – intri pe rețele, te expui acestui gen de atitudini. Eu mă refer la cazuri dureroase de folosire anapoda a cuvintelor. Cineva, de pildă, m-a luat de sus: „Nu știam că ați devenit fundamentalist“. Nici eu nu știam. Ba chiar îndrăznesc să sper că nu am devenit. Însă mi se pare destul de grav că există oameni ai lumii noastre deschise, tolerante, moderne, care socotesc că un tip care caută felicitări de Crăciun cu Fecioara și Pruncul este un fundamentalist. Dacă acest om ajunge vreodată, să zicem, în serviciile „antitero“ ale statului, pot spune că am sfeclit-o. Mă poate lua în cătarea lunetei sale de nu știu ce mi se întîmplă. Altul îmi spune că sînt „încrîncenat“ – probabil pentru că vreau cu tot dinadinsul asemenea felicitări și nu oricare altele. În fine, altcineva, poate mai doct, filozofează: „Avem toți nevoie de SF“. Sigur, omul voia să spună mai degrabă F(iction) decît S(cience), dar am înțeles mesajul.

Trecînd peste aceste avataruri ale splendidei libertăți raționale de care ne bucurăm cu toții și revenind la mica poveste cu care am început articolul, simt că trebuie să ies din „opinie“ și să reamintesc cîteva lucruri ce țin, totuși, de fapte și date socio-culturale indiscutabile. În ceea ce privește sărbătoarea Crăciunului, credința mea religioasă e irelevantă. Legătura dintre Crăciun și nașterea Domnului nu e doar o opinie, e un fapt! Îl știm toți, de aproape două milenii (istoricește vorbind, știm sigur că la mijlocul secolului al IV-lea creștinii sărbătoreau Nașterea lui Iisus!). Sărbătoarea nu a apărut altfel, chiar dacă „savanți“ de ocazie încearcă să lipească alte sărbători anterioare creștinismului de Crăciun. Și, în orice caz, Crăciunul pe care îl sărbătorim noi a devenit sărbătoare generală, aproape universală, sub semnul lui Iisus și nu al nu știu cărei obscure, de mult uitate, tradiții romane. Ce vreau să spun este că nu mai contează dacă crezi sau nu că evenimentul a avut loc, dacă crezi sau nu că Iisus este Dumnezeu întrupat sau dacă crezi sau nu că există Dumnezeu – faptul că sărbătoarea Crăciunului este sărbătoarea nașterii Sale este un reper de cultură generală, unul dintre acele „coduri“ care asigură coerența civilizației noastre de la o generație la alta. Azi-mîine vom privi un tablou al Nativității făcut, să zicem, de Bruegel și ni se va șopti peste umăr că, dacă credem că ceea ce e pictat acolo este Fecioara cu Pruncul, e doar o opinie personală; la fel de bine, în altă opinie, poate fi și altceva.

În fine, sper să avem un an mai bun decît am avut, să ne găsim cu toții, sau poate încă și mai mulți, sănătoși și binedispuși la finalul lui 2020 și să sărbătorim iarăși Crăciunul, poate ceva mai conștienți de ceea ce sărbătorim.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.