Hiperbole temporale

Publicat în Dilema Veche nr. 814 din 26 septembrie – 2 octombrie 2019
„Cu bule“ jpeg

Un clişeu jurnalistic dintre cele mai iritante leagă un fapt oarecare de o perioadă mai lungă de timp, prezentîndu-l ca emblematic pentru respectivul interval: descoperirea mileniului, nunta secolului, petrecerea anului etc. Tiparul atribuie un sens superlativ evenimentului, prin unicitatea pe care o presupune: nunta secolului este, evident, nunta cea mai importantă dintr-un secol. Lejeritatea cu care discursul jurnalistic actual atribuie superlative, fără argumente şi dovezi, este sporită în acest caz de pretenţia absurdă a controlului asupra viitorului. În principiu, un istoric ar putea susţine, retroactiv, că un aveniment anume a fost cel mai important dintr-un interval de timp trecut (dar nu o va face, pentru că are conştiinţa interacţiunii faptelor şi a planurilor multiple pe care acestea se pot ierarhiza, în mod subiectiv). Un jurnalist nu are însă nici o ezitare în a proclama în ianuarie nunta anului, sau în anul 2001 nunta secolului. Bănuiala că în următoarele luni sau în următorii 99 de ani ar putea apărea concurente la respectiva poziţie ierarhică nu e de natură să tulbure avîntul hiperbolic al scriiturii. De altfel, memoria scurtă a producătorilor de pseudo-ştiri acumulează fără probleme, în acelaşi interval, mai multe nunţi ale anului şi un număr impresionant de nunţi ale secolului.

Clişeul favorit este cel intermediar, mai uşor de acceptat de un minimum de raţionalitate: evenimentele sînt raportate mai ales la durata unui an. E interesant de văzut care sînt evenimentele descrise şi evaluate cel mai des de clişeul temporal al anului. Pe primul loc se situează nunţile: „Bombă în showbiz: Aceasta este nunta anului 2020!“ (b1.ro); „Se pregătește nunta anului în România. Un milionar român a făcut anunțul șoc“ (capital.ro). Deloc surprinzător, o frecvenţă considerabilă au şi divorţurile: „Divorţul anului în showbiz!“ (bzi.ro); „Răsturnare de situaţie în divorţul anului!“ (a1.ro); „Divorţul anului în sportul din România!“ (sport.ro). Sînt şi alte ocazii hiperbolizate – „Imagini exclusive de la botezul anului!“ (spynews.ro) –, unele desemnate mai puţin specific, prin termeni ca petrecere sau eveniment: „totul despre ținutele alese de vedete la petrecerea anului!“ (viva.ro); „Vezi ce ţinute superbe au purtat divele la petrecerea anului!“ (unica.ro); „Evenimentul anului: minune la racla sfintei Paraschiva“ (b1.ro). Multe dintre exemplele de mai sus apar chiar în titluri jurnalistice, făcute să atragă atenţia într-un mod cît se poate de rudimentar, inclusiv prin scrierea clişeului cu majuscule (pe care nu le-am mai reprodus aici).

Mai surprinzătoare mi se pare folosirea clişeului pentru acţiuni violente. Din punct de vedere etic, nu ar fi cazul ca acestea să fie clasificate în funcţie de notorietate sau de gradul de impact psihologic: „Detalii cutremurătoare din crima anului în România“ (realitatea.net); „Dezvăluiri incendiare de la crima anului“ (bzi.ro); „Este bătaia anului în showbiz?!“ (evz.ro); „Bătaie între vedetele Kanal D. Scandalul anului a explodat“ (evz.ro); „Accidentul de marţi de pe E60, drama anului pe şoselele mureşene“ (adevarul.ro). „Accidentul anului. Un Range Rover Evoque face accident cu replica sa chinezească“ (realitatea.net); „Accidentul anului în judeţul Sibiu! A «sărit» cu maşina într-un TIR“ (avantulliber.ro). În toate aceste cazuri, scuza ipocrită a compasiunii şi a interesului uman nu mai funcţionează, satisfacţia de a găsi amănuntul senzaţional fiind cît se poate de evidentă. Nu există limite morale în folosirea clişeului: „Violul anului a fost finalizat la Curtea de Apel“ (bzi.ro).

Intervalele mai mari (deceniu, secol) sînt folosite cu ceva mai multă prudenţă. De pildă, secolul este evocat cu oarecare distanţă ironică – „Nașul a rupt tăcerea despre «nunta secolului» din România“ (cancan.ro) –, fiind rezervat de obicei ştirilor internaţionale – „Divorţul secolului la Hollywood: Cînd se va anunţa oficial“ (ziare.com); „Meghan Markle și Prințul Harry. Nunta secolului“ (eintegral.ro); în ultimul caz se traduce de fapt un clişeu de circulaţie internaţională („wedding of the century“).

Intervalele mai mici de un an – semestru, trimestru, lună, săptămînă – nu par suficient de interesante pentru amplificarea senzaţionalului. În fond, cine ar fi impresionat de nunta lunii sau de crima săptămînii? Sintagme de acest gen (ca evenimentul zilei) există, dar ele nu mai evocă raritatea şi caracterul excepţional al unui fapt senzaţional, ci frecvenţa sa. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Ședință la Guvern cu Cabinetul Bolojan FOTO  Inquam / Octav Ganea
Cum a ajuns România la sporuri de mii de lei, în timp ce Legea salarizării este amânată. Analist: „S-au mărit veniturile prin diverse artificii, în funcție de lobby”
Discuția referitoare la sporurile mari din sistemul bugetar omite o altă anomalie a sistemului de salarizare de la stat. Anual, în contextul unor derogări și anulări, salariile angajaților din sistem sunt completate de sporuri. Acestea pot fi transformate ușor în momeală în context electoral.
turcia epava vase jpg
Epavă foarte bine conservată, descoperită în apropiere de Antalya. Turcia va construi un muzeu subacvatic
Turcia a făcut publică descoperirea unei epave remarcabil de bine conservate, datând din perioada elenistică târzie – romană timpurie, în largul coastei Antalya, una dintre cele mai populare destinații estivale de pe Riviera turcească.
Portugalia Madeira Wikipedia jpg
Cât cheltuie românii pe vacanțele exotice și ce destinații preferă
Sezonul estival 2025 vine cu tendințe noi în preferințele turiștilor, o bună parte dintre români dorindu-și vacanțe mai lungi, bugete mai mari și destinații exotice care de multe ori le oferă experiențe noi, potrivit unui studiu de piață.
Masa la restaurant Foto Freepik com jpg
Tinerii sunt optimiști legat de bani, deși nu reușesc să pună ceva deoparte
Tinerii din Generația Z sunt cei mai optimiști privind viitorul lor financiar, deși peste 63% spun că nu reușesc să pună niciun ban deoparte și doar 16% cred că s-ar descurca în situația unor cheltuieli neprevăzute.
teacher 4784916 1280 jpg
„România e țara în care tai de unde poți. Nu de unde trebuie”. Reacție la noile măsuri din educație
Ore suplimentare, norme mărite și risc de concedieri. În timp ce inflația scade veniturile reale, profesorii se tem că statul taie tocmai din ce ține școala în viață: oameni, timp și sens.
Drumul expres Dex4 intre Autostrada Transilvania A3 si Tureni, Cluj  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (27) JPG
Mini-autostrada Clujului, pregătită de inaugurare. Imagini de pe șantierul primului drum expres din nord-vestul României
Lucrările la primul drum expres din nord-vestul României au ajuns la final, după doi ani de șantier. Șoseaua de mare viteză va scoate traficul greu din municipiul Turda, facilitând accesul spre Cluj- Napoca și legătura dintre DN 1 și Autostrada Transilvania.
Orașul Avrig  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (71) jpg
Fostul oraș al sticlei, reanimat de autostrăzi. Palatul său era numit cândva „Edenul Transilvaniei”
Două autostrăzi în șantier ar putea reanima unul dintre micile orașe din centrul României. Aflat la 25 de kilometri de Sibiu, orașul Avrig este o poartă de intrare în Munții Făgăraș și pe Valea Oltului, însă, în ultimele decenii, a avut și el de suferit de pe urma declinului industrial.
rushmore america shutterstock 2572226605 jpeg
Povestea Muntelui Rushmore, simbolul american din Vestul Sălbatic. De ce consideră triburile indigene că este un monument profan
De 4 iulie, când America celebrează libertatea și valorile fondatoare ale republicii, privirile se îndreaptă inevitabil spre unul dintre cele mai iconice simboluri naționale: Muntele Rushmore.
CharacterLineup jpeg
Povestea unui copil dintr-un cămin-spital care a văzut lumea exterioară doar 24 de ore. „Tot ce puteam vedea pe geam era un câmp complet gol“
„Izidor“ este numele unui copil care și-a petrecut prima parte a vieții într-unul dintre fostele cămine-spital pentru „irecuperabili“ din România comunistă, dar și numele scurtmetrajului care redă cea mai fericită amintire a lui: preț de 24 de ore, viața a avut gust, miros, căldură și libertate.