Homo sapiens tîmpens

Publicat în Dilema Veche nr. 635 din 21-27 aprilie 2016
Obrăjorii rumeni ai moralei jpeg

„Datoria globală“ se apropie de noi exact așa cum se apropia Melancholia lui Lars von Trier de Pămînt. Deși vine cu o viteză colosală, deocamdată nu pare cine știe ce, cîtă vreme planeta bizară cu care o să ne ciocnim e doar un punct luminos, o licărire în oceanul de licăriri al cerului. Pentru moment, pare doar o știre în noianul de știri în care ne pierdem zilnic. Dar, mai curînd decît credem, apropierea asta –  care se petrece cu o repeziciune amețitoare – o să se vadă limpede, mai întîi fără telescop, apoi fără ochelari, pentru ca, la un moment dat, să inunde tot cîmpul vizual, înainte de a înghiți lumina cu totul.

Ființa umană demonstrează din plin, cu orice ocazie, că are instinctul de a sărbători apropierea catastrofei. Fie că e o calitate profund umană, o reacție la teama și la neputința în fața finitudinii, fie că e pură, gratuită și spectaculoasă tîmpenie, sărbătorirea iminenței prăbușirii e un spectacol unic. Miliardarul zgîrcit, retras la casa lui de vacanță din Südtirol, mai pune o hai­nă pe el, ca să nu dea drumul la centrală, să nu consume gaz și curent electric. Face asta dintotdeauna și, dacă numărătoarea inversă pînă la sfîrșitul lumii ar ajunge la 10, ar face exact la fel, pentru că… ce rost mai are să schimbi lucrurile doar pentru cîteva secunde? Asta în vreme ce în Argentina, în India, în Siberia sau în România există suficiente șanse ca, dacă un sărman găsește un bănuț pe jos, să vrea din tot sufletul să poată face cinste cu o cinzeacă întregii planete. Între cei doi încape lumea întreagă. Și nimic nu poate fi tulburat din ordinea asta a lucrurilor. Dincolo de munții, de tomurile de înțelepciune scrise pînă acum, pare cît se poate de vizibil cu ochiul liber că lumea curge voioasă într-o direcție despre care, totuși, știm cu toții că e una greșită. Și, neavînd ce să facem contra acestui curent de neînvins, ne apucăm să sărbătorim.

Spectacolul e din ce în ce mai costisitor; filmele – din ce în ce mai scumpe, onorariile – din ce în ce mai mari, drepturile de televiziune pentru ceea ce ni se vinde ca „sport“ – din ce în ce mai aiuritoare, suplimentele alimentare care ne fac nemuritori sînt din ce în ce mai pure și mai performante, vacanțele sînt din ce în ce mai sofisticate, mai obsesiv încărcate cu dorința de descoperire, de umplere cu profit evenimențial a fiecărei secunde pentru care s-a plătit, cocktailurile sînt din ce în ce mai colorate, mai alcătuite din chestii care păreau că nu pot sta niciodată împreună, telefoanele sînt din ce în ce mai smart și mai gata de a face conexiunea nu doar între ființe umane, ci și între euglene și parameci, obsesia de a fi fericiți, de a ne simți bine, de a ne „distra la maxim“, de a fi „super“, ambiția asta ultimă s‑a lipit de fețele tuturor, ca un zîmbet larg, înghețat pe niște figuri care nu mai pot face alte mișcări și care, vrînd-nevrînd, rîd cu gura pînă la urechi chiar și atunci cînd plîng în hohote.

Șefa FMI vorbește despre o datorie globală care o depășește pe cea de dinainte de criza din 2007, dar și despre un context care seamănă izbitor cu cel de dinaintea celui mai recent război mondial. Cifra nu zice mare lucru. Ce poate să-nsemne, pentru cei mai mulți dintre noi, ceva care se cheamă „peste 200 de trilioane de dolari“? Una dintre cele mai halucinante dimensiuni ale unui fragment din această cifră e suficient pentru a întoarce ordinea lucrurilor cu susul în jos. Iat-o: o imagine care poate spune ceva despre ce înseamnă un trilion poate fi rezumată în povestea unui om care s-ar fi născut odată cu Iisus și ar trăi și la ora asta. Dacă acest om ar fi cheltuit cîte un milion de dolari pe zi – de cînd s-a născut, deci, odată cu Iisus –, nu numai că n-ar fi reușit să dea gata toată suma, ci i-ar mai trebui încă vreo 700 de ani de acum încolo pentru a o cheltui. Ăsta ar fi un trilion. Iar jocurile comparative pot continua mult și bine. Cum ar fi cel care zice că, dacă ai așeza bancnotă peste bancnotă, de cîte o mie de dolari, și ai vrea să faci un teanc de un trilion, ți-ar ieși ceva de peste o sută de kilometri înălțime. Datoria globală despre care se face vorbire e de peste 200 de trilioane. Ce să faci în situația asta? Evident, să sărbătorești! Și să-ți faci de cap, pentru că, în fața unui asemenea necuprins, o minte normală patinează ca un cauciuc de vară pe un derdeluș.

Unul dintre cei mai simpatici jurnaliști ai acestei lumi grăbite vorbește zilnic, la CNN, despre bani. Cînd e pe Wall Street și zice că banii cîntă, ca o orchestră gigantică pe care el o poate amuți instantaneu, în favoarea ta, telespectatorule, ca să simți liniștea gîndului, să te prinzi care e chestia cu banii și să iei decizii înțelepte, cînd intră într-un bar și-ți arată o plăcintă care simbolizează bănetul virtual al lumii, din care el îți decupează o felie, despre care tu trebuie să crezi că poate fi a ta. Că e felia ta de cîștig din ce se pune la bătaie pe piață. În inima unei lumi care a luat-o razna, adevărata orchestră sîntem noi, unii enorm de mulți, cei care mergem cuminți, lunar, să ne plătim ratele la bancă. Iar recviemul care răsună din mințile noastre e coloana sonoră pe care se mai pune încă un strat de cărămizi la cîte un turn, unul dintre sutele de turnuri din marele oraș al trilioanelor.

Cătălin Ștefănescu este realizatorul e­mi­siu­nii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.