În sala de așteptare

Publicat în Dilema Veche nr. 785 din 7-13 martie 2019
Binili învinge jpeg

Sînt în sala de așteptare. E un pic mai mică decît toate apartamentele celor 62 de veri și verișoare, dar mă simt tolerant zilele astea. Noroc cu pictura cu cal de pe perete, altfel locul e cam sărăcăcios.

Pare cam cunoscută, așa că mă uit pe Goagăl, trăiască Marean, că el s-ar simți acilea ca în rai. A fost vîndută cu un mizilic. Mizilic, căci în camera de așteptare sînt trecute și investițiile. O nimica toată, că doar ce înseamnă GDP-ul pe trei-patru ani al României, Bulgariei și Moldovei la un loc?

Viața mea e pe bune ca în bancurile cu proști. Cu o zi înainte am fost într-un Mercedes sport cu motor de 6,3 litri, la un fost student de-al meu care trăiește într-o casă pe care sper să nu o vadă baronii PSD, căci sigur nu avem atîția bani de furat. M-a lăsat să conduc. M-am dat jos rapid, pentru că sigur rinichiul meu nu valorează cît luneta de dreapta, iar în jurul meu se conducea de parcă toți erau loviți de streche sau se credeau reîncarnarea lui Sena. Curtea din interiorul parcului în care era casa avea mașini de s-ar îmbolnăvi de icter jumate din populația de pițiponci și pițipoance din București.

Am mai stat, în vizita asta, cu fundul meu de lord de Ghelmegioaia și viceconte de Budrea, în două limuzine de prinți, că doar mă respect. M-au scos oamenii la niște restaurante de tot rîsul care fac reclamă la cauciucuri d-alea de iarnă cu stele. Nu tu, frate, mici, ciorbă de burtă, mămăligă sau mujdei. S-a lăsat totuși cu ceva cîntat și cu un dans de săbii tradițional.

Au promis că vin în vizită la vară pe la mine. Le-am spus ce planuri am. Îmi cumpăr sau îmi închiriez un Trabant sau o Dacia 1100 ca să îi iau de la aeroport, pe drum ne oprim puțin prin Ferentari, că poate dăm de un scandal cu săbii, ca să nu zică oamenii că sînt nesimțit. Apoi îi aduc acasă să îi ghiftuiască mama și să-i latre toți cîinii din cartier, iar a doua zi – la voluntariat la teme cu copiii. Au rîs, dar lucrez cu ei de ceva vreme, așa că știu că am glumit doar parțial.

Am lucrat în ultimii ani cu o mulțime de oameni puternici și foarte bogați. Cu o bună parte m-am înțeles neașteptat de bine. Am avut și un rateu, dar în rest m-am simțit foarte apreciat de străinii cu care am lucrat.

Aici însă e o extremă pe care nu mi-am imaginat-o. Mă înțeleg senzațional de bine cu oamenii cu care lucrez și sînt respectat așa cum nu m-am mai simțit nicicînd. Marea lor majoritate nu au fost niciodată în România și nu știu mare lucru despre noi. Habar nu au de romi și nu par deloc interesați de asta. Nu prea pricep ei de ce nu vreau eu să mă mut acolo, dar ăsta este un lucru greu de explicat.

Aștept să mă văd cu unul dintre cei mai importanți oameni din lume în ceea ce privește deciziile de investiții.

Mă primește foarte prietenos într-o încăpere foarte greu de descris. Eu sigur aș fi pus-o de un teren de baschet acolo și ar fi rămas un mic loc și de tribune pe lîngă spațiul necesar de birou și sală de conferințe. Sînt sigur că nu am văzut în nici un film ceva similar. Discutăm vreo oră. A discutat cu 14 dintre studenții mei și este incredibil de bine informat.

Acceptă, practic, toate propunerile mele și mă roagă să îl ajut să le implementeze.

Ies din întîlnire relaxat. Muncesc încă trei ore. Aici muncesc, cînd vin, minimum 12 ore pe zi și nu rar pînă la 16.

Înot în piscina de pe acoperișul superhotelului în care sînt cazat. Arată impecabil și sînt singurul țăcănit care înoată noaptea. E o priveliște greu de redat în cuvinte și, deși sînt frînt de oboseală, mă simt cel mai norocos om din lume. Și, cum stau așa pe acoperiș, îmi dau seama cu stupoare că cel mai probabil viața mea tocmai a luat o turnură pentru care zdrobitoarea majoritate a celor pe care îi știu ar da orice s-o trăiască.

Bate vîntul în Doha și probabil nu departe este o furtună de nisip. E plăcut afară, e trecut bine de 11 noaptea și mai am ceva de lucru. Mă trezesc la 5,30 pentru următoarea zi de lucru. Îmi este bine aici, dar vreau acasă.

Peste două zile îi trezesc pe Ana și pe Sorin în apartamentul lor de 25 de metri pătrați plin de libărci. Trec pe scări pe lîngă un dependent de droguri care tocmai își înfige seringa în gît folosind un ciob de oglindă. Tatăl celor doi copii e bolnav de SIDA, iar în apartamentul care pute e un alt domn care se pregătește să se injecteze. Sînt 17 programatori la școală care așteaptă copiii. Cei doi copii or să se spele la școală și or să mănînce bine.

Duminică au fost peste 70 de copii la teme. Copii care trăiesc în condiții greu de imaginat. Pentru cîteva ore au fost fericiți, așa cum sînt în marea majoritate a week-end-urilor pe care le petrec cu noi.

Foto: Cosmin Bumbuț

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.