Istorie pe pîine

Publicat în Dilema Veche nr. 863 din 22 - 28 octombrie 2020
Istorie pe pîine jpeg

Cînd eram prin școala generală, la prima oră de chimie profesoara a început prin a ne spune să ne gîndim un pic cum chimia este peste tot. Părea cam exagerată afirmația ei, dar după ce a și dat cîteva exemple, ideea părea din ce în ce mai susținută. Între timp, aveam să aflu că da, chimia este peste tot, chiar și în lucrurile mai puțin palpabile.

Fără a lua în seamă vorba/gluma cu semnificație figurativă dacă nu este chimie, este istorie (pot fi ambele simultan), la fel aș spune – și cred că voi începe să susțin din ce în ce mai des – că putem găsi istoria peste tot. Mie mi s-a întîmplat recent să o găsesc în... pîine. Am cumpărat un sortiment de pîine integrală, de la o brutărie artizanală, care conținea și o anumită cereală pe nume emmer. Chimie instant: mi-a plăcut și a devenit unul dintre sortimentele mele preferate, moment în care acest emmer mi-a și trezit cumva un interes. Normal că are de-a face cu istoria. Cu una de vreo șapte-opt mii de ani.

Se pare că emmer-ul a reprezentat o cereală importantă în preistorie, pe care se baza agricultura din acele vremuri. Alături de orz, era cultivat mai ales în zona Orientului Apropiat. O fi apucat și Cleopatra la micul dejun cîteva felii dintr-o asemenea pîine, probabil. Oricum, astăzi este ceea ce specialiștii ar numi o cultură relict, adică una care altădată se cultiva extensiv, iar în prezent se crește în cantități limitate, doar în anumite regiuni, în acest caz mai ales în zonele muntoase din Europa și Asia. Și emmer-ul, ca multe alte cereale, și nu numai, a trecut printr-un proces cumva firesc și fascinant al istoriei, redescoperirea. Pe la începutul secolului al XX-lea a fost găsit pe undeva prin nordul Israelului. Săpăturile arheologice și chiar unele referințe biblice atent citite au (re)adus în atenție produsul agricol, care astăzi este din ce în ce mai prezent în lumea noastră printre recoltele agricole din Armenia, Maroc, Turcia, Albania, prin Elveția, Germania, Spania, Italia și Grecia. Și în Statele Unite ale Americii devine, pare-se, o cultură de specialitate.

Mi se pare puțin regretabil faptul că acest emmer a dispărut la un moment dat, avînd în vedere că are și valoare nutrițională semnificativă și că nu este o plantă prea pretențioasă din punct de vedere al condițiilor de creștere. Și mai este și gustoasă. Probabil că așa funcționează istoria, uităm unele lucruri pentru ca ulterior să le redescoperim cu entuziasm și să ne bucurăm de ele.

Și, da, sigur că este și chimia prezentă în schemă – mai exact, biochimia din maiaua pentru pîine.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.