O sută de ani și o clauză de vinovăție

Publicat în Dilema Veche nr. 801 din 27 iunie – 3 iulie 2019
O sută de ani și o clauză de vinovăție jpeg

Acordul de la Versailles s-a născut mort, fiindcă valorile pe care le proslăvea s-au ciocnit cu stimulentele necesare menținerii lui în vigoare: majoritatea statelor obligate să-l respecte și să-l apere l-au considerat nedrept într-un fel sau altul – aceasta este una dintre concluziile diplomatului Henry Kissinger despre Tratatul de la Versailles semnat exact în urmă cu un secol, la 28 iunie 1919. Nu întîmplător, locul semnării a fost Sala Oglinzilor din Palatul Versailles, unde germanii își proclamaseră victoria împotriva Franței în 1871.

De data aceasta, în urma Primului Război Mondial, Germania era cea învinsă. Nu era doar învinsă, ci considerată (singura) vinovată pentru război. Celebrul articol 231 al Tratatului, așa-numita clauză a vinovăției de război, concentra această opinie, așa cum a fost ea formulată în urma lungilor și controversatelor dezbateri dintre Aliați din cadrul Conferinței de Pace.

Deși economistul britanic John Maynard Keynes a fost considerat, de-a lungul timpului, ca fiind în tabăra celor care erau împotriva unei astfel de clauze (a scris, de altfel, și celebra lucrare Consecințele economice ale păcii, în decembrie 1919), se pare că acesta a contribuit totuși la conceperea articolului 231.

Premierul britanic David Lloyd George menționează faptul că J.M. Keynes a fost printre autorii clauzei privind despăgubirile din partea Germaniei din Tratat. Mai mult decît atît, se pare că ideea de a nu se preciza exact valoarea compensațiilor în document îi aparține tot lui Keynes (Edward Fuller, MBA, Leavey School of Business, explică detaliat într-un eseu).

Nu are atît de mare importanță cine a fost vinovat pentru articolul 231 (oricum nu a existat un singur responsabil, textul a fost acceptat de toți cei implicați în cele din urmă), cît contează impactul pe care acesta l-a avut ulterior. A reprezentat, practic, în cele din urmă, cea mai periculoasă slăbiciune a acordului de la Versailles, una de ordin psihologic. Fiind considerată singura vinovată pentru război (absurd, pentru că, evident, responsabilitatea a fost multiplă), Germania a suferit un imens șoc la nivel social, materializat apoi la nivel politic și care s-a întors complet împotriva oricărei idei de ordine și pace, invocate în momentul Versailles 1919.

Se potrivește aici remarca altui britanic, diplomatul Sir Harold Nicolson: Am venit la Paris încrezători că noua ordine era pe punctul de-a fi întemeiată; am plecat convinși că acea nouă ordine nu a făcut decît să o tulbure pe cea veche.

Istoria i-a dat dreptate. Atît lui, cît și mareșalului Ferdinand Foch, care a afirmat la cald că Tratatul de la Ver-sailles a fost doar un armistițiu de douăzeci de ani.

Există oare un singur vinovat în (vreo) istorie?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

antiparos istock1 jpeg
curtea constitutionala 0 jpeg
CCR dezbate marți sesizarea AUR privind Legea „austerității”. Opoziția acuză „abuz de putere comis cu cinism și dispreț față de români”
Curtea Constituțională a României analizează marți, 22 iulie, sesizarea depusă de AUR în legătură cu Legea „austerității”, adoptată prin angajarea răspunderii Guvernului condus de Ilie Bolojan.
image png
Adolescentul care s-a accidentat grav după ce a sărit de pe scenă la „Beach Please”, transferat cu elicopterul la Sibiu
Nicolas, adolescentul care s-a lovit grav după ce a sărit de pe scena festivalului "Beach, Please!" la cererea rapper-ului american Destroy Lonely, a fost transferat cu un elicopter de la Spitalul Județean Constanța la Spitalul din Sibiu.
New York pixabay jpg
Taxă suplimentară „de integritate” pentru românii care vor viză pentru SUA. „Un uriaş pas înapoi”
Românii care vor să călătorească în Statele Unite vor trebui să scoată din buzunar o sumă suplimentară: „taxa de integritate a vizei”, în valoare de 250 de dolari. Noua măsură, introdusă de administrația Trump, se aplică tuturor solicitanților de viză
Mihai Leu foto OK Magazine DSC 7706 (4) jpg
Un leu de pluș și lumânări veșnic aprinse. Cum arată mormântul lui Mihai Leu, la trei săptămâni de la deces
Trei săptămâni au trecut de când Mihai Leu a fost condus pe ultimul drum, însă mormântul său rămâne un loc al reculegerii, vizitat zilnic de cei care l-au iubit și admirat. Flăcările lumânărilor ard neîncetat, dovadă a prezenței constante a celor care vin să-i aducă omagii.
cancer pancreatic jpg
Aceste semne pot anunţa cancerul de pancreas. Medicul explică
Manifestările principale ale cancerului pancreatic apar târziu, ceea ce explică de ce multe dintre cazuri, aproape 80%, sunt depistate târziu.
image png
Polițiști locali, ceferiști, siderurgiști și angajați din Romsilva sunt așteptați marți la un miting de protest în Piaţa Victoriei
Câteva mii de de angajați din Romsilva, poliția locală, ceferiști și siderurgiști sunt așteptați, marți, în Piața Victoriei, la un protest.
piedone jpg
Procurorii DNA au descins acasă la Piedone. Șeful ANPC, ridicat dintr-un complex de pe litoral ca să asiste la percheziții
Cristian Popescu Piedone, șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, este vizat de un dosar de corupție instrumentat de DNA. Procurorii au descins marți dimineață în locuințele sale din Bragadiru și Sinaia
zodii zodie horoscop istock jpg
Zodia care în august cucerește totul: iubire, bani, succes. Are parte de o transformare spectaculoasă la final de vară, norocul îi bate la ușă
Luna august aduce vești senzaționale pentru o zodie care a trecut prin momente dificile în prima parte a anului. După eforturi, renunțări și multe semne de întrebare, vine, în sfârșit, răsplata!