Pe vremea mea...

Publicat în Dilema Veche nr. 826 din 19 decembrie 2019 - 2 ianuarie 2020
Invizibilii jpeg

Probabil că nu există expresie care să mă scoată din sărite mai tare. Cînd o aud, de fiecare dată și fără să mai aștept nici o urmare, îmi vine să răspund cu mega-țîfna care a ajuns să despartă diverse generații: Pe vremea ta ce? Chiar ce? Iar răspunsurile sînt dintre cele mai diverse.

Pe vremea mea nu ne mai plîngeam atîta. Pe vremea mea am făcut războiul într-o singură pereche de pantofi. Minunat. Asta se gîndește cineva să i-o spună, de pildă, unuia cu gura plină de McNuggets pentru care Revoluția de acum 30 de ani, din ’89, e deja istorie veche, încapsulată, una dintre lecțiile din manual nici mai departe, nici mai aproape de al Doilea Război Mondial, să zicem. I-o spune cuiva care are de ales între zeci de adidași, al cărui frate de 5 ani aleargă bezmetic și bucuros prin viața lui nou-nouță încălțat în pantofi cu beculețe multicolore în talpă.

Pe vremea mea ne creșteam altfel copiii. Nu făceam atîtea mofturi la mîncare. Păi, cînd aveai de ales între nimic și nimic, cam asta se întîmpla. Și exact ca pe vremea ta sînt și acum destui copii care n-au cum să facă mofturi la mîncare pentru că n-au de unde. Ideea generală ar fi ca toți copiii să fie îndreptățiți să facă mofturi la mîncare, cam așa stă treaba. Pe vremea mea bătaia era ruptă din rai. Nu știu cum o fi arătat raiul ăsta al vostru, dar știu sigur că n-aș vrea să ajung în el. Nici n-o să intru în subiectul sensibil al diverselor metode de parenting pentru că nu mă pricep, dar cred că ne putem relaxa puțin. Știu doar că, uitîndu-mă puțin în urmă, mi-aș fi dorit teribil să fac și eu o altfel de școală, să mă evalueze individual cineva, să mă treacă în grupa de visători, de cititori, de pictori de case maro cu pomi verzi pe lîngă ele și să nu mă chinuie cu algebra și analiza matematică din care nu am rămas cu nimic. Nu, nici măcar cu o anume disciplină mentală.

Pe vremea mea nu mai eram atît de sensibili. Ei, și de aici ne ducem în războiul împotriva așa-numiților fulgi de zăpadă. Snowflakes. Pe scurt, pentru cei cărora termenul le-a rămas străin, un snowflake e în general cineva din generația nouă care se ofensează ușor din orice, care nu prea face față bine greutăților vieții, o mimoză, cum ar veni. Cine le zice așa? Păi, cei care  se gîndesc cu bărbăție că sensibilitatea e o tară de caracter, nicidecum un firișor de empatie în plus. Fulgii de zăpadă au ajuns, mai departe, să fie categorisiți politic așa de către cei care nu mai pot trăi cu atîta corectitudine, activism de mediu sau veganism. Ca să nu fii un fulg ar trebui să te plictisească și să te enerveze toate pretențiile astea de corectitudine, de căutare activă a unor termeni neofensatori, noul val de feminism și Greta Thunberg.

O să povestesc aici foarte scurt cît de înșelătoate și infinit de complicată e chestia asta cu ofensa. În 2005, cînd a izbucnit toată nebunia pro și contra, toate violențele și ura, după ce un ziar danez a publicat o serie de caricaturi cu profetul Mahomed, mă aflam într-o comunitate oarecare, într-un birou de jurnaliști. Cum religia mi-e la fel de aproape ca o pereche de pantofi cu două numere mai mici, mă aflam și eu în treabă exact ca toată lumea, nici mai musulmană, nici mai creștină, nici mai hindusă, nici mai nimic. Din momentul în care doi tipi, neieșiți la vremea aia din logica glumelor de liceu, au început să-mi tot pună pe birou caricaturile alea, recunosc că m-am enervat. Nu desenele în sine, discutabile sau nu, ci gestul cuiva de a băga cu forța libertatea de exprimare sub nasul cuiva presupus musulman m-a mîngîiat cumva în răspăr.

Sînt un fulg. Aici voiam să ajung. Pentru cei care încă nu înțeleg de ce nu e OK să folosești termenul „țigan“ (da, chiar și în cazul în care unii din comunitate pretind că nu-i deranjează), pentru cei care se miră de infinitele variațiuni de gen și sex ale unei ființe umane – prin definiție și evoluție – extrem de complicată și aplecată spre autoanaliză, pentru cei pentru care alergia la alune e un semn de slăbiciune generațională, pentru cei care nu și-au rezolvat în țara lor rănile dureroase ale istoriei recente și mai vechi, dar le pute corectitudinea politică, pentru toți aceștia sînt un snowflake.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor‑șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.