Singur peste Atlantic

11 mai 2020
Singur peste Atlantic jpeg

Sînt lucruri pe care le luăm de bune în prezent (și este firesc să fie așa), dar care în trecut au reprezentat, la un moment dat, adevărate recorduri. De exemplu, că tot ne este dor tuturor să zburăm cu avionul, nu doar cu gîndul: prima traversare fără escală a Oceanului Atlantic la bordul unui avion. Nu oricum, ci de unul singur. Pilotul cu pricina este Charles Lindbergh.

Cu destinația Paris, acesta a decolat la 20 mai 1927 din New York la bordul aeronavei cu numele The Spirit of Saint Louis. Un monoplan gri cu alb, supraîncărcat cu combustibil. Lindbergh a renunțat la unele bagaje în favoarea unui surplus de gazolină, chiar și la un emitățor radio și la o parașută (cam curajos, într-adevăr, dar cum să treci Atalnticul fără curaj acum aproape o sută de ani?).

Îndoielile asupra reușitei pilotului erau numeroase, mai ales că acesta alesese să plece în aventură singur, fără copilot (Atlanticul fusese traversat încă din 1919, dar nu în varianta solo, ci de doi aviatori britanici), și tot solo era și motorul aeronavei, fără rezervă. Dar uneori și cele mai romantice și îndrăznețe dorințe se împlinesc, în ciuda șanselor mici oferite de calcule realiste.

Să nu credeți că Charles Lindbergh nu era totuși pregătit și de o cădere în ocean. Era. Motiv pentru care își luase cu el o plută pneumatică cu pompă, două perne penumatice și o cutie impermeabilă de chibrituri. Pe lîngă acestea, mai era echipat cu două lămpi de buzunar, un ghem de sfoară, un cuțit de vînătoare, patru rachete roșii de semnalizare, un fierăstrău, un bidon de patru litri și jumătate de apă și cinci cutii de conserve (listă regăsită  în Universul literar de scriitoarea Ioana Pârvulescu).

Pilotului i-a fost extrem de greu să reziste treaz, mai ales cînd a avut de străbătut o zonă cu ceață groasă. Și-a ținut pleoapele ridicate cu degetele (mie îmi vine în minte Tom, din Tom și Jerry, care făcea același lucru cu chibrituri, știți, nu?) și a avut și cîteva halucinații cu niște fantome care se plimbau prin cabina lui.

După aproximativ 24 de ore de zbor a zărit primul semn că ajunsese în Europa: o mică barcă de pescuit. A traversat Marea Britanie și s-a îndreptat spre destinația finală, unde a aterizat în siguranță după un zbor de mai bine de 33 de ore.

Atlanticul tocmai fusese traversat de un singur om, fără escală, pe ruta New York-Paris.

Și cele mai îndrăznețe visuri se pot împlini. Chiar dacă pentru aceasta trebuie să îți mai și ții pleoapele ridicate cu degetele.

Sau, ca Tom, cu bețe de chibrituri.

Foto: Charles Lindbergh (wikimedia commons)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.