Statuia Libertății și Canalul Suez

Publicat în Dilema Veche nr. 887 din 8 - 14 aprilie 2021
Statuia Libertății și Canalul Suez jpeg

„Accentului“ de aici (pe istorie, se-nțelege) îi place să se agațe de ce-i mai interesant, mai surprinzător și, poate, mai puțin cunoscut în istorie, chiar dacă-i din partea mai soft. Sau mai ales dacă-i astfel. Așa că fără a diminua, de exemplu, importanța unor evenimente hard precum Războiul din Suez din 1956, izbucnit ca urmare a naționalizării canalului de către liderul Egiptului, Nasser, „Accentul“ se agață de o statuie care trebuia să fie a Suezului, dar a devenit a... Libertății.

Prin 1869, înainte de finalizarea construcției canalului, sculptorul francez Frédéric-Auguste Bartholdi le-a propus autorităților egiptene să realizeze o sculptură care să fie așezată la intrarea din Marea Mediterană a Canalului Suez. Egiptul aducînd lumină Asiei era denumirea sugerată de sculptor pentru statuie. Inspirîndu-se de la conceptul Colosului din Rhodos, Bartholdi avea în plan să dea formă unei statui care să înfățișeze o femeie îmbrăcată în haine egiptene, ținînd în mînă o torță ce ar fi putut îndeplini rolul unui far pentru navele care traversau canalul. Din varii motive, ideea artistului francez nu s-a materializat, iar Canalul Suez a fost inaugurat fără nici o statuie care să îl vegheze. Nici o mare pagubă, cu sau fără statuie, Suezul este, așa cum s-a evidențiat și zilele acestea, una dintre cele mai importante și solicitate rute comerciale din lume.

Sculptorul nu a renunțat însă definitiv la proiectul său. Dacă Egiptul nu avea să lumineze Asia în acest fel, lumina tot avea să își găsescă locul cumva, pe undeva. S-a întîmplat cîțiva ani mai tîrziu, în 1886, cînd Frédéric-Auguste Bartholdi a inaugurat o lucrare adaptată, dar asemănătoare cu cea propusă pentru Suez, într-un port din New York: Libertatea luminînd lumea. Pe scurt, Statuia Libertății. La realizarea acesteia a fost convocat și domnul Gustave Eiffel, care s-a ocupat de structura de rezistență din oțel a lucrării. Statuia, care reprezenta cadoul făcut de Franța Statelor Unite ale Americii la 110 ani de la cîștigarea independenței, și-a păstrat făclia în mîna dreaptă și a primit o placă în mîna stîngă pe care este inscripționată data ratificării Declarației de Independență a SUA (July 4, 1776).

Pînă la urmă, istoria le așază pe toate.

În portul potrivit.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Ilan Sor blocul Victorie FOTO Facebook jpeg
Declarația lui Ilan Șor privind uniunea cu Rusia este un atac la suveranitatea Republicii Moldova, afirmă un expert
Declarația lui Ilan Șor privind uniunea cu Moscova, făcută în timpul congresului Blocului Victorie, este un atac la suveranitatea Republicii Moldova, afirmă Gabriela Revenco, expertul Comunității WatchDog.md de la Chișinău.
Pezeshkian presedintele Iranului jpg
Președintele iranian acuză Israelul că a încercat să-l asasineze
Președintele Iranului, Massoud Pezeshkian, susține că a fost ținta unei tentative de asasinat din partea Israelului, în timpul unei reuniuni oficiale, dar atacul ar fi eșuat.
Ilie Bolojan conferinta de presa 27 iunie 2025  Foto Inquam Photos Octav Ganea (8) jpg
Bolojan anunță burse doar pentru elevii cu note de minim 9. Titularii din Educație nu își pierd locurile de muncă
Premierul Ilie Bolojan a declarat luni, 7 iulie 2025, că titularii din Educație nu își pierd locurile de muncă și nu li se taie din salarii, iar bursele nu dispar, dar sistemul se reorganizează.
Ilie Bolojan FOTO INQUAM / Octav Ganea
Măsuri dure, dar temporare. Ilie Bolojan spune cât va dura perioada grea: „Există speranță”
Premierul Ilie Bolojan a încercat să transmită un mesaj de încredere populației, după ce guvernul său și-a asumat răspunderea, luni, în plenul comun al Parlamentului, pentru pachetul de măsuri fiscale destinat reducerii deficitului bugetar. Șeful Executivului a recunoscut că măsurile sunt „nepopular
banner lăutari jpg
Pe câți bani câștigă artiștii Epocii de Aur, pe caniculă? Impresarul Radu Baron: „S-au dus vremurile când petrecăreții aruncau cu euro pe scenă!” Ce onorariu are Fuego?
Pe câți bani câștigă artiștii, vara asta? Impresarul Radu Baron rupe tăcerea: „S-au dus vremurile când petrecăreții aruncau cu euro pe scenă, pentru dedicații!”
Georgina Rodriguez Crristiano Ronaldo Instagram webp
cartel alfa FB jpg
Cartel ALFA îi cere lui Nicușor Dan să solicite transferarea unei părţi din taxele sociale de la angajat la angajator
Confederația Națională Sindicală „Cartel ALFA” cere, într-o scrisoare deschisă adresată Administrației Prezidenţiale și președintelui Nicușor Dan, să solicite Guvernului și Parlamentului „demararea procesului de transferare a unei părţi din taxele sociale de la angajat la angajator”.
Nadia Comaneci 2, Getty Images jpg
Controversa de la Moscova 1980. Cum a fost privată Nadia Comăneci de aurul olimpic la individual compus
Andrei Vochin a rememorat, în cadrul emisiunii „Oldies but Goldies”, momentul controversat de la Jocurile Olimpice din 1980, când Nadiei Comăneci i-a fost „răpită” medalia de aur la individual compus. Considerată cea mai titrată gimnastă româncă din istorie, Nadia putea adăuga încă un titlu olimpic
Ilie Bolojan FOTO INQUAM / Octav Ganea
Ce prevede al doilea pachet de măsuri pe care îl are în pregătire Guvernul: „Vorbim despre reforma pensiilor speciale”
Premierul Ilie Bolojan a anunţat, luni, 7 iulie 2025, în Parlament, la asumarea răspunderii pe primul pachet de măsuri fiscale, că până la sfârşitul lunii iulie, va reveni în faţa Parlamentului cu al doilea pachet de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului.