Super-reforme pentru super-criză

Publicat în Dilema Veche nr. 603 din 3-9 septembrie 2015
Super reforme pentru super criză jpeg

Ministrul francez al Economiei, Emmanuel Macron, propune o reformă profundă a Uniunii Europene şi a zonei euro. Într-un interviu recent acordat

Macron spune că planurile de ajutor pentru Grecia şi criza financiară din ultimii ani au arătat că uniunea monetară nu funcţionează bine. Acest

ar însemna autodistrugerea Europei.  „Vrem să reînfiinţăm Europa sau vrem să fim groparii Europei?“ – se întreabă tînărul politician francez. Preluînd o propunere lansată de preşedintele François Hollande, ministrul Macron vrea o nouă arhitectură a Comisiei Europene, o nouă construcţie care să includă un comisar al zonei euro, propus de cele 19 state. Comisarul pentru zona euro ar trebui să coordoneze politicile financiare, economice şi sociale pentru ţările care au adoptat moneda unică. Acest comisar nu ar trebui să fie doar un ministru de Finanţe, spune Macron, ci „un factor de decizie care să dispună de mijloace de investiţie, un politician care să influenţeze inclusiv piaţa muncii“. Comisarul pentru zona euro ar trebui să aibă la dispoziţie un buget mult mai mare decît cel asigurat pînă acum pentru susţinerea monedei unice. Banii ar fi necesari pentru a proteja statele din zona euro de eventuale şocuri în domeniul financiar şi pentru a susţine investiţii în ţările mai sărace din euro-zonă. „Cu cît bugetul e mai mare, cu atît Europa e mai credibilă“, spune Macron. Reforma propusă de Macron presupune un proces politic complicat, negocieri îndelungi (inclusiv cu Germania, care se opune transferului monetar), consultări populare în toate statele membre şi, eventual, o nouă Constituţie UE. Însă noua construcţie a Comisiei ar putea fi finalizată în 2019, e de părere Macron. Totul e să putem lansa o dezbatere serioasă despre Europa, pentru că oamenii s-au săturat de birocraţie şi vor fapte, explică ministrul de Finanţe. 

Aşa cum era de aşteptat, interviul din

a produs numeroase reacţii. Criza financiară din Europa şi, mai ales, criza datoriilor Greciei sînt subiecte care ţin de multă vreme prima pagină a ziarelor germane. De-a lungul timpului au existat dezacorduri între guvernul francez şi cel german în ceea ce priveşte politicile monetare şi mai ales pachetele de ajutor pentru Grecia. Un lucru asupra căruia atît cancelarul Angela Merkel, cît şi preşedintele François Hollande sînt de acord e păstrarea unităţii europene. Propunerea de reformă a lui Macron riscă să pice prost la Berlin. Pentru că germanii au o cu totul altă perspectivă asupra unităţii. 

Problema e că, atunci cînd pledează pentru un comisar al zonei euro, tînărului politician francez îi lipsesc şi argumentele, şi tactul. Căci nu poţi să susţii unitatea Europei creînd o divizare încă şi mai clară între cei care au adoptat şi cei care n-au adoptat moneda unică. Nu poţi să afirmi că oamenii s-au săturat de birocraţie şi să le propui înfiinţarea unui nou aparat birocratic. În fine, probabil că cea mai riscantă afirmaţie a lui Macron e că credibilitatea se măsoară în dimensiunea bugetului. Ca şi cum asta ar lipsi Europei şi zonei euro ca să fie mai credibile: banii! 

Adevărul e că Macron are dreptate atunci cînd spune că Uniunea Europeană trebuie să se reformeze pentru a avea un viitor. Dar poate că, înainte de a proiecta instituţii noi, ar trebui să ne gîndim la principiile fondatoare. Eşecul financiar e, desigur, cel mai vizibil şi e firesc ca oamenii politici să caute soluţii la criză. Dar acest discurs în care Europa e văzută doar ca o (super)corporaţie e la fel de păgubos ca şi criza financiară însăşi. 

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.