Terminologii de sezon

Publicat în Dilema Veche nr. 775 din 27 decembrie 2018 – 9 ianuarie 2019
Terminologii de sezon jpeg

În seria de studii etnografice publicate la începutul secolului al XX-lea (între 1906 şi 1909) de Tudor Pamfile, în Analele Academiei Române, cu titlul Jocuri de copii, se pot găsi, în descrierile pitoreşti ale jocurilor de altădată, numeroase cuvinte regionale şi învechite, de mare interes pentru lexicografi; nu întîmplător, textele au fost folosite ca sursă pentru dicţionarul-tezaur al limbii române. Valoarea documentară a materialului folcloric este dublată de farmecul memorialistic al experienţelor comune: cititorul constată că unele dintre jocurile de acum peste un secol au fost transmise din generaţie în generaţie şi există şi astăzi, chiar dacă nu neapărat cu terminologia care le era asociată cîndva. În prima parte a studiului lui Tudor Pamfile, sînt descrise cîteva jocuri specifice iernii. Cea mai interesantă detaliere priveşte un divertisment la îndemîna tuturor: datul pe gheaţă. Se pare că încălţămintea din trecut constituia un avantaj pentru gheţuş: copiilor „le vine lucrul foarte lesnicios, din pricină că au ciobotele potcovite, iar pe talpă au ţinte cari lesne se lucie“ (p. 57). Datul pe gheaţă ar fi avut mai multe tipuri, atent înregistrate: ca lumea („îţi faci vînt de departe şi apoi te duci c un picior înainte“), mocăneşte („copiii îşi fac vînt, iar cînd ajung pe gheaţă sar în sus şi se duc hîrîiş, cu amîndouă picioarele alăturate“), cu faţa înainte sau cu faţa înapoi (cu întoarcere în salt), pe ouă („se lasă pe picioarele amîndouă“), într-un picior sau în potcoave („dîndu-se în dreapta sau în stînga, cu picioarele aplecate... amîndouă înăuntru sau în afară“).

Omătul e sursa mai multor distracţii accesibile şi rezistente în timp, în primul rînd a bătăii cu zăpadă. Terminologia culeasă de Tudor Pamfile (descrisă la p. 59 60) e uşor diferită de cea de azi: armele sînt cocoloaşe de zăpadă, iar activitatea e numită sburătuirea cu omăt; se mai făceau şi „bolovani mari cari se tot dau de-a dura“. Termenul bulgăre exista, desigur („Copiii iau ca ţintă un gard, un copac şi zvîrl într-însul cu bulgări de omăt“), dar nu se derivase încă bulgăreala actuală. Textul arată şi cum putea fi numit, regional, omul de zăpadă, înainte ca formula actuală (poate produsă spontan, poate calchiată după germană – Schneemann – sau franceză – bon­homme de neige) să se fi impus: momîie. Zăpada, spune Pamfile, este utilizată pentru „facerea de momîi: chipuri de oameni, cu mîni de lemn, cu ochi de cărbune etc.“ În dicţionarul german-român al lui Theodor Stamati (Iaşi, 1852), Schneemann era tradus om de omăt.

Mai complexă decît ne-am putea imagina azi era şi sania (p. 73), de două tipuri: dreaptă, „cînd se face din scînduri ascuţite la vîrf şi legate cu trei lemne împănate şi îngrădite cu nuiele“, trasă printr-un gînj şi avînd opţional şină („adică vreun cerc de poloboc“) sau cu oplene (în Dicţio­narul limbii române, opleanul este „fiecare dintre cele două lemne transversale care leagă şi fixează tălpile săniei“), mai mare şi avînd uneori cu tălpi de fier.

Mai mulţi termeni populari legaţi de ninsoare şi de depunerile de zăpadă se găsesc în excelentul Dicţionar al fenomenelor atmosferice, alcătuit de o echipă coordonată de Cristina Florescu şi apărut în 2017 la Editura Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. Pe cît de limitate şi repetitive sînt formulele din limba standard, pe atît de variate ne apar cele vechi şi populare, multiplicate de sinonimia (diferenţiată regional) dintre zăpadă, nea şi omăt. Fulgii de zăpadă sînt denumiţi în funcţie de mărime (cei mari sînt flotac sau foloştină). Alături de fulg, se înregistrează mai multe desemnări de sursă metaforică: fir de zăpadă, fluture de zăpadă (sau de nea, omăt) şi chiar (în Oltenia) brabete de zăpadă. Zăpada se aşază în mormane numite nămete, troian, dar şi mal, măgură, ba chiar omăt de zăpadă. Numeroşi sînt şi termenii pentru ţurţuri, cu o instabilitate ridicată a formei cuvintelor (ţurloi, ţurţoi, ţurţalău, ţurţuluc etc.).

Nu ştiu cîţi dintre termenii hibernali populari şi regionali mai circulă, cu distincţiile lor tehnice mai mult sau mai puţin consecvente, dar enumerarea lor oferă o reconfortantă compensaţie pentru clişeele vehiculate în lunile de iarnă de mass-media, oscilînd între tonul catastrofic şi cel poetic-convenţional. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un gigant italian deschide o nouă fabrică în România și angajează 800 de oameni
România pare extrem de atractivă pentru investitorii străini dat fiind că în ultima perioadă tot mai multe companii aleg să construiască noi fabrici în țara noastră.
image
Prețul uriaș cerut pentru un apartament din București. „Se vinde și strada? În Berlin e mai ieftin!”
Prețurile proprietăților imobiliare cresc de la o zi la alta în marile orașe, iar Bucureștiul e printre cele mai scumpe. Chiar dacă nu a ajuns încă la nivelul Clujului, Capitala e plină de oferte inaccesibile românilor de rând.
image
Cum să-i facem pe aliații NATO să ne sprijine ca pe baltici și polonezi. Un expert român pune degetul pe rană
NATO și SUA sunt mult mai puțin prezente în partea de sud a flancului estic decât în zona de nord, ceea ce creează un dezechilibru. Chiar dacă, anul trecut, Congresul SUA a votat ca regiunea Mării Negre să devină zonă de interes major pentru americani, lucrurile se mișcă încet.

HIstoria.ro

image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.
image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.