Un drum în noapte

Publicat în Dilema Veche nr. 865 din 5 - 11 noiembrie 2020
Comunismul se aplică din nou jpeg

Eram o echipă de opt oameni, patru muncitori zilieri, dintre care două fete, doi topografi, un gravimetrist și eu, proaspăt inginer geofizician. De dimineață, șoferul ne lăsase, ca în fiecare din acele zile, undeva pe valea Cernei. Făceam drumul de la Băile Herculane, unde eram cazați în niște barăci muncitorești din PFL, lîngă gară, pînă la baza cîte unui așa-numit „profil de măsurători”, cu un camion Bucegi – „Buceag”, cum îi ziceau șoferii. Bărbații stăteam de obicei în remorca acoperită cu prelată pe niște banchete din placaj, iar cele două fete se cocoțau în cabină, lîngă șofer. În acea zi însă, la volan era un tip nou (chiar dacă deloc tînăr), care îl înlocuia temporar pe șoferul titular al echipei, fratele unuia dintre topografi. Ne-a lăsat la poalele munților Godeanu, dar, spre deosebire de fratele topografului, care de regulă ne aștepta pînă seara cînd ne întorceam de pe teren, șoferul cel nou a plecat îndărăt la Herculane. Înclinîndu-se respectuos, ne-a asigurat că se va întoarce seara să ne ia, la ora șapte „fix”.

Noi aveam de urcat o vale pînă în creasta muntelui, la peste două mii de metri, după care trebuia să coborîm pe un traseu paralel, făcînd și la dus, și la întors o serie de măsurători topometrice și gravimetrice. Dificultății traseului, care nu se făcea pe poteci normale, i se adăuga concentrarea necesară măsurătorilor. Deși eram obișnuiți, nu era ceva ușor, dar prospețimea dimineții însorite, roua de pe frunze și cîntecul păsărelelor ne umpleau de voie bună și de energie. Oamenii erau foarte diferiți și fiecare cu ale lui. Gravimetristul fredona mereu ceva, un topograf o strunea mereu pe o zilieră să țină stadia dreaptă și se enerva cumplit de felul ei nonșalant de a merge în zigzag, celălalt topograf era aproape mut, parcă luptîndu-se cu niște demoni interiori. 

Ziua a fost lungă și obositoare. Sus, pe platoul montan, ne-am oprit ca de fiecare dată la Rîu Șes, o apă mare cît Prahova și care prima dată îl uluise pe un tehnician, făcîndu-l să mă întrebe de-a dreptul speriat: „De unde coboară atîta apă la altitudinea asta, dom’ inginer?”. Mirat și eu, nu prea știusem ce să-i răspund. Am prînzit lîngă rîu, cu pîine, ceapă și slănină (unsoare, cum îi ziceau muncitorii) și apoi am pornit înapoi la vale, tot măsurînd. Spre seară, cerul s-a întunecat și a rămas așa, fără să plouă. Era o atmosferă grea, încărcată, cenușie, ca și cum o ocupație definitivă s-ar fi instalat deasupra noastră. 

La șapte „fix” eram înapoi la șosea. Camionul ar fi trebuit să ne aștepte lîngă un fel de șură care servea de adăpost pentru o stație de autobuz. Nu mai circulau nici un fel de curse pe ruta aceea sau poate nu la ora aceea. De fapt, nu treceau nici un fel de mașini pe acolo. Peisajul era complet încremenit, plafonul de nori continua să ne apese, iar camionul nostru... nu era. Ne-am gîndit că noul șofer întîrzia, că nu-și calculase prea bine timpul. Pînă la Herculane erau mai bine de 30 de kilometri. Am așteptat ușor îngrijorați în liniștea profundă a acelui loc. În afară de noi, nu mai era nici țipenie de om. Am făcut tot felul de presupuneri cu privire la întîrzierea șoferului. Nu existau telefoane mobile, nu puteam afla nimic. La un moment dat, ne-am hotărît să pornim pe jos, pe șosea, spre Herculane. Speram să apară totuși camionul, să ne întîlnim pe drum. Încetul cu încetul se lăsa întunericul. Noaptea devenea tot mai densă și, odată cu ea, din mințile noastre dispărea orice nădejde că va mai veni mașina. Se întîmplase, probabil, ceva serios. Curios era că nu trecea nici un alt fel de vehicul, nici măcar o căruță, nici în sus, nici în jos. Curînd nu ne-am mai putut vedea nici între noi. O vreme ne-am ghidat după dunga albă de pe mijlocul șoselei. De la un punct însă, marcajul a dispărut. Nu vedeam nici curbele și din cînd în cînd ieșeam pur și simplu de pe drum. Simțeam pietriș sau iarbă sub tălpi. Aprindeam o brichetă ca să vedem unde e asfaltul, încotro o cotea șoseaua. Nu-mi închipuisem că poate exista așa o beznă. Era cu siguranță și din cauza acelui plafon jos de nori. Și din cîte ne aminteam drumul pe lumină, intraserăm probabil și într-o zonă de pădure. Tot calculam în cît timp vom putea parcurge, așa obosiți cum eram, cei treizeci și ceva de kilometri. Ne ieșeau vreo opt ore. Eram parcă tot mai dezmembrați. Îmi imaginam că mergeam ca personajele lui Buñuel, la sfîrșitul filmului Farmecul discret al burgheziei. Dar noi nu eram burghezi, eram niște proletari amărîți. Și eram pe întuneric, într-o beznă deplină, parcă blocați cumva într-un spațiu și un timp separate, ca într-un alt film de Buñuel, Îngerul exterminator.

Cu ce greșiserăm? La început am tot vorbit între noi. Făceam glume, rîdeam, ne dădeam curaj. În liniștea aia dimprejur, glasurile noastre aveau un ecou straniu. După un timp am tăcut toți. Nu ni se mai auzeau decît pașii. Mergeam și mergeam punînd pas după pas. Fiindcă nu aveam nici un reper, impresia era că nu înaintam. Părea un drum spre nicăieri. O voce din noapte chiar a întrebat la un moment dat, ca-n Moromeții: „Unde mergem noi?”. Era în primul an de după Revoluție.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.