Unul dintre locurile preferate ale istoriei

Publicat în Dilema Veche nr. 793 din 2-8 mai 2019
Unul dintre locurile preferate ale istoriei jpeg

Cred că dacă istoria ar trebui să își aleagă cîteva locuri preferate pentru relaxare, unul dintre acestea ar fi casele de licitație de artă, unde ar privi cu încîntare din spatele sălii cum ea însăși este valorificată sub supravegherea atentă a unui personaj – sculptat cu măiestrie din lemn prețios – care are ultimul cuvînt: ciocanul de licitație.

În urmă cu 275 de ani, în Londra, Samuel Baker încheia prima sa licitație de cărți rare, vîndute cu 826 de lire sterline. A luat naștere atunci ceea ce astăzi se numește Sotheby’s. Celebra Sotheby’s.

În primii ani de activitate, casa de licitații a vîndut numai cărți, colecția lui Napoleon pe care acesta a avut-o cu el în exilul din Insula Elena regăsindu se printre vînzările istorice. Clienții care veneau cu tablouri sau diverse opere de artă erau redirecționați către altă casă cunoscută de acest tip, Christie’s. Fair-play adjudecat!

În anul 1971, cînd compania se numea Wilkinson and Hodge, după numele proprietarilor de atunci, sediul său a fost mutat din Wellington -Street pe New Bond Street, adică din centrul universului cărților în cel al universului artei. În perioada interbelică, Sotheby’s s a axat mai ales pe vînzarea de tablouri și de obiecte de artă, iar pe parcursul celui de-al Doilea Război Mondial și-a continuat activitatea, în timp ce subsolul său a fost transformat în adăpost de apărare împotriva raidurilor aeriene.

În 1957 și în 1958, Sotheby’s a dat startul unei noi epoci pe piața de artă, prin două licitații istorice pe care le-a organizat. Istorice nu numai prin obiectele expuse la vînzare, ci și prin organizarea și promovarea în sine, ca în cazul celei din 1957, cînd pentru prima dată licitația a fost prezentată public ca un eveniment de amploare, atrăgînd atenția presei. Regina Elisabeta a II-a a fost invitată la o vizionare în avanpremieră a colecției Weinberg, care a fost licitată atunci.

Lady Churchill, Kirk Douglas și Anthony Quinn au făcut parte din publicul evenimentului de referință al Sotheby’s din 1958, cînd tablourile impresioniste aparținînd colecției Goldschmidt s-au vîndut într-un timp record, la prețuri cel puțin la fel de record, consemnîndu se cea mai scumpă licitație de artă din istorie. Organizarea profesionistă a serii de licitație Goldschmidt a marcat încă un pas în dezvoltarea industriei de artă așa cum o știm astăzi. Superficial poate la acest moment, dar nu și atunci, participanții au putut răsfoi pentru prima oară un catalog de licitație tipărit color.

Din spatele sălii privea încîntată istoria.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.