Florin DUMITRESCU
Piețele agroalimentare – trecut economic, viitor ecologic
Florin DUMITRESCUO etnografiere a piețelor din București ar putea demonstra importanța social-culturală a tîrgoveției.
» Citește totTranziţia. O (scurtă) pauză de publicitate
Florin DUMITRESCUTrăim ultimii ani ai televiziunii de tip broadcasting, înainte de completa digitalizare. Ne așteaptă un viitor mai democratic? Sau mai bogat în opțiuni? E de așteptat oare, din partea consu-cetățenilor, o nouă revoluție?
» Citește totTelefonul fără fir
Florin DUMITRESCUCu unul din ele poți agăța involuntar o gagicuță-n mașină, decapotabilă, chiar cînd te afli-n afara orașului, în pană de motor și vorbești la celular cu nevasta: „Lasă, dragă, te sun eu mai tîrziu“, îi spui grăbit, culisezi elegant receptorul și te ndrepți zîmbind la zîmbetul necunoscutei, spre Marea Aventură…
» Citește tot„Tuşa umană“ în reclame
Florin DUMITRESCUO galerie întreagă de lelițe și uncheși, unul mai sfătos, altul mai hîtru, vin să-și spună replica. De cîțiva ani, sloganul „prea bun, prea ca la țară“ al Coanei Chiva e preluat sporadic de către tarabagiii din piețe. Să aveți poftă, boierilor!
» Citește totCe altceva poţi face cu un croissant?
Florin DUMITRESCUSloganul cel mai potrivit – licenţios, dar nu trivial – era, fireşte: „Mînca-te-aş!“
» Citește totDomnul Teorie şi doamna Practică
Florin DUMITRESCUSpre deosebire de femei, care văd continuitatea/tradiția/moştenirea familială ca pe o necesitate, bărbaţii tind să o vadă ca pe o datorie (faţă de înaintaşi, neamurile de la ţară, chiar şi patria, naţiunea, „tradiţia“ însăşi).
» Citește totRezistenţa prin ciocolată
Florin DUMITRESCUCe altceva sînt pralinele Carpaţi decît nişte miniaturale masive muntoase, cu steiuri şi rîpe de nucă, coajă de portocală şi fructe confiate? Spre deosebire de rigoarea helvetică a „munţilor“ Toblerone, Carpaţii de ciocolată ni se arată mai accidentaţi, mai dezordonaţi, mai surprinzători. Mai… aşa, ca noi.
» Citește totPost-Golaniada - Pe cine au găsit minerii în Piaţă?
Florin DUMITRESCUDeşi manifestaţia-maraton din Piaţa Universităţii şi-a atins maxima amploare în aprilie-mai 1990, ea este evocată în zilele de 13-15 iunie. Pentru televiziuni este mai spectaculos să arate, fie şi a mia oară, barbariile filmate în acele zile, decît secvenţele cu golani non-violenţi intonînd cîntece folk sau rugăciuni colective.
» Citește totProducători mari, mici şi mitici
Florin DUMITRESCUEfortul marilor producători şi advertiseri de a-şi adapta discursul la cultura locală completează, în mod logic, strategia de localizare a ofertei de produse şi sortimente la nevoile, la obiceiurile de consum şi la gustul consumatorilor.
» Citește totEmisferele tîrgului - manipulatorii manipulaţi
Florin DUMITRESCUÎn manualele de publicitate se găseşte o schemă numită „grila FCB“ (după agenţia americană care a patentat-o cu decenii în urmă – Foote, Cone & Belding), menită să ajute la conceperea reclamelor. În stînga şi în dreapta unei axe verticale sînt reprezentate cîmpul raţiunii, respectiv al pasiunii.
» Citește tot