Desfășurate vreme de trei zile, între 23 și 25 iunie, în Aula Magna a Universității de Vest, Conferințele Dilema veche, poposind pentru prima dată la Timișoara, au testat cu succes, în condiții caniculare, propriul format de maraton cultural în fața publicului local.

Timișoara a fost primul oraș în care Conferințele au avut loc în acest an, proiectul itinerant avînd fixate încă două repere pe hartă: Arad, în luna august, și Cluj-Napoca, în luna octombrie. În fiecare oraș gazdă, organizatorii propun un program de minimum trei zile de conferințe și dialoguri desfășurate în jurul unei teme deopotrivă esențiale și de actualitate.

Părinți și copii, tema care a structurat programul timișorean al Conferințelor Dilema veche, a adunat un auditoriu consistent de aproximativ 800 de persoane, ca public total, prezent în Aula Magna a UVT. Acestuia li se adaugă circa 7-8.000 de persoane care au urmărit evenimentele transmise live pe Facebook și Youtube, un număr în creștere, înregistrările continuînd să adune vizualizări. Așadar, cele mai bine de trei ore pe zi, vreme de trei zile, de conferințe și dialoguri, nu au descurajat pe nimeni, interesul crescînd de la o zi la alta.

Meritul aparține în primul rînd invitaților acestei ediții, personalități culturale din varii domenii de competență, de la scriitori la sociologi și diplomați și de la jurnaliști la artiști plastici și oameni de știință. Ei au fost, în ordine alfabetică: Adriana Babeți, Călin Dan, Daniel Funeriu, Marius Lazurca, Barbu Mateescu, Horia-Roman Patapievici și Cătălin Ștefănescu.

„După aceste trei zile, în care publicul timișorean, care a înfruntat cu stoicism canicula, și minunatele gazde de la Universitatea de Vest ne-au ajutat să construim un eveniment de calitate, sîntem siguri că vom reveni la Timișoara și în 2022 - și încă alți mulți ani după. Știm că avem aici prieteni la care va fi de fiecare dată o bucurie să ne întoarcem.” (Sever Voinescu, redactor-șef Dilema veche).

Foto: Ciprian Hord


Conferințele Dilema veche sînt organizate de:

Grupul pentru Management și Mediere Culturală și revista Dilema veche

Finanțatorul ediției: Fundația Alber

Parteneri locali: Universitatea de Vest din Timișoara, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Teatrul German de Stat Timișoara

Sponsorii ediției: City of Mara, Grup West Arad, E.ON, Autonom