Un pas în urma serafimilor, Bucharest Science Festival, Istoria sticlei de vin

Publicat în Dilema Veche nr. 710 din 28 septembrie – 4 octombrie 2017
Un pas în urma serafimilor, Bucharest Science Festival, Istoria sticlei de vin jpeg

● Nu o istorie a vinului, ci Istoria sticlei de vin. E o carte recent apărută la Editura Baroque Books and Arts, scrisă de (bineînțeles) un francez – Jean-Robert Pitte, în traducerea Cătălinei Steriu și a lui Mircea Vasilescu, cu un Cuvînt înainte de Valeriu Stoica. N-am citit-o încă, dar mă gîndesc că nu se poate să nu fie interesantă, mai ales într-o țară ca a noastră, în care pînă nu demult existau doar vreo trei feluri mari și late de sticle, pe care scria STAS (adică Standard de Stat). Francezii, și nu numai ei, au o mult mai bogată istorie a formelor în această privință, că de conținut nici nu are rost să mai pomenim acum. (Andrei Manolescu)

● Trei filme românești au intrat pe ecrane: Un pas în urma serafimilor (regia Daniel Sandu), Ouăle lui Tarzan (documentarul lui Alexandru Solomon) și Breaking News (regia Iulia Rugină). Mergeți să le vedeți. (Ana Maria Sandu)

● „Cercetînd avangarda“ este dosarul tematic pe care Igor Mocanu îl propune cititorilor în recent apărutul număr dublu 26-27/2017 al revistei Arta. Consacrat direcţiilor contemporane de cercetare în avangarda istorică din România şi din lume, demersul își propune nu atît o abordare cronologică a modului în care fenomenul dadaist a fost valorificat, de-a lungul timpului, chiar în paginile publicației, ci pune accentul pe necesitatea abordării discursului vizual, care se impune cu acută stringență, în paralel cu evaluarea dimensiunii performative, filozofice sau chiar politice a mişcărilor avangardiste. Publicarea în limba română, ca afiş inedit inserat revistei, a manifestului „Le Soulèvement de la Jeunesse“, lansat de Isidore Isou în 1950 la Paris, poate fi considerată pe bună dreptate un eveniment editorial. (Ruxandra Mihăilă)

● În seria de concerte „Jazz Nouveau“ din Club Control, luni, 9 octombrie, va cînta basista poloneză Kinga Glyk, considerată una dintre cele mai proaspete şi mai inedite „voci“ la bas din jazz-ul şi blues-ul european contemporan, nominalizată prin toate topurile. Începe o toamnă plină de evenimente muzicale speciale, iar dacă urmăriţi contul de Facebook Jazz Nouveau veţi descoperi concerte cu Henri Texier, Krisper sau The Bad Plus (27 noiembrie), probabil cel mai important concert de jazz din această a doua jumătate a anului. (Marius Chivu)

● În perioada 27 septembrie – 1 octombrie are loc Bucharest Science Festival. Ediţia din acest an cuprinde evenimente pentru cei pasionaţi de ştiinţă, de toate vîrstele, dar şi evenimente special concepute pentru copii, precum şi dezbateri pe tema educaţiei. Ingineria genetică a alimentelor, programele Agenţiei Spaţiale Europene, energia solară sînt cîteva dintre subiectele ce vor fi abordate. Mai multe detalii la adresa http://www.bucharestsciencefestival.ro/program. (Cristina Ştefan)

● La Humanitas a apărut recent În căutarea consonanțelor de Valentina Sandu-Dediu. O carte pe care o recomand călduros tuturor celor pentru care muzica este cu adevărat importantă. Se spune că a vorbi despre muzică este, la limită, riscant, căci muzica are în ea prea mult inexprimabil. Dar cum să nu vorbești despre ceea ce este important pentru tine? Autoarea ne indică, însă, calea regală spre discursul valid despre muzică: muzica este împrejumuită cu grație și erudiție printr-un discurs cultural de cea mai bună calitate. În căutarea consonanțelor este o incursiune irezistibilă în fenomenul muzical plasat într-un context cultural și mental care explică multe și, mai ales, stimulează pofta pentru audiții viitoare. (Sever Voinescu)

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

venus williams profimedia jpg
Venus Williams revine pe teren, la 45 de ani. Unde va juca legendara sportivă din SUA
Americanca nu a mai evoluat de mai bine de un an în circuitul WTA.
Colonel SBU  împușcat la Kiev FOTO Profimedia jpg
Colonelul SBU împușcat în stradă a participat la mai multe misiuni de succes în spatele liniilor inamice.
Colonelul Ivan Voronuci, împușcat mortal la Kiev pe 10 iulie, făcea parte dintr-o unitate de elită a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SSU) și a participat la mai multe operațiuni speciale împotriva Rusiei, inclusiv cea care a implicat uciderea unui separatist pro-rus din estul Ucrainei.
Nicușor Dan la Summitul NATO foto Inquam / Eduard Vînătoru
Nicușor Dan: Suntem obligați să reparăm lucrurile greșite. Altfel, românii nu ne vor mai ierta în 2028
Președintele României, Nicușor Dan, a transmis un mesaj de încredere în viitorul țării, în cadrul Congresului Partidului Național Liberal, desfășurat sâmbătă. Șeful statului a recunoscut greșelile comise de PNL în guvernare, dar a subliniat importanța asumării guvernării.
harta medii 10 evaluare nationala dupa contestatii jpg
Misterul mediilor de 10 la Evaluarea Națională. Șocul trăit de o elevă când și-a văzut lucrarea înainte de contestații
Numărul elevilor care au încheiat Evaluarea Națională 2025 cu media 10 în București a crescut de la 29 la 33, după rezolvarea contestațiilor. Trei candidați apar cu notele înainte și după contestații, în schimb cazul unui alt candidat ridică semne de întrebare.
radhika yadav hindustan times jpg
cernauti atac jpg
Atac rusesc la 40 de km de România, asupra regiunii Cernăuți. Doi oameni au murit, mai mulți răniți.VIDEO
Orașul Cernăuți, aflat la doar 40 de kilometri de granița cu România, a fost vizat de un atac nocturn al armatei ruse, care a lansat drone kamikaze și rachete asupra regiunii. Doi civili au murit, iar alți 14 au fost răniți.
zodii norocoase, foto shutterstock jpg
Vara marilor reușite. Patru zodii încep o etapă de vis și intră în cea mai bună perioadă a vieții lor
Se anunță o vară spectaculoasă pentru patru zodii care, după luni întregi de provocări, intră acum într-o etapă de vis. Schimbări benefice, reușite pe toate planurile și o doză neașteptată de energie le vor însoți pas cu pas. Pentru ele, sezonul estival nu este doar o perioadă de relaxare, ci un pun
caldura, foto shutterstock jpg
Temperaturile cresc în cea mai mare parte a țării. Cât de cald va fi în Capitală și unde plouă
Vremea se încălzește sâmbătă, 12 iulie, în cea mai mare parte a țării, în timp ce duminică un cod galben va viza Capitala țării și șase județe, a anunțat Administrația Națională de Meteorologie.
vas1 jpg
La 77 de ani și-a schimbat viața complet! A renunţat la casa ei pentru a locui pe vas
Sharon Lane, o femeie de 77 de ani din California, a decis să renunţe la stilul de viaţă convenţional pentru a se muta definitiv pe un vas de croazieră. În luna iunie, s-a îmbarcat pe Villa Vie Odyssey, o navă destinată exclusiv locuirii pe termen lung. Momentul a fost pentru ea împlinirea unui vis