Ziua Timpului, Noaptea muzeelor, Călătorii

Publicat în Dilema Veche nr. 535 din 15-21 mai 2014
Ziua Timpului, Noaptea muzeelor, Călătorii jpeg

● Pentru că iar este primăvară şi cald afară a revenit şi „Noaptea muzeelor“. Astfel, toată noaptea zilei de 17 mai, în 25 de oraşe din România, muzeele vor avea uşile deschise pentru vizitatori. (Stela Giurgeanu)

● Borgman, filmul lui Alex van Warmerdam, a fost anul trecut în competiţie la Cannes. Mi-a atras atenţia ce am citit despre el. Acum intră şi pe ecranele de la noi. E un thriller despre un vagabond care intră în viaţa unei familii din lumea bună şi le aruncă viaţa în aer. E timpul să vedem de ce a fost considerat una dintre surprizele competiţiei, în 2013. (Ana Maria Sandu)

● Emisiunea cu dor de ducă Călătorii cu Ana Maria Caia (producătoarea emisiunii Bazar de la TVR2 şi o călătoare înnăscută), la RFI România, în fiecare duminică, de la 12,10 – un invitat-vedetă povesteşte despre peripeţiile sale în diferite ţări ale lumii şi despre locurile care l-au marcat. De pildă, în prima ediţie, cea din 11 mai, Andrei Gheorghe a vorbit despre Istanbul şi despre cum, printre altele, a vîndut jucării chinezeşti în Grand Bazaar. (Adina Popescu)

● „Ziua Timpului“ – la Photo Romania Festival. Găzduită de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, expoziţia – reunind 800 de piese rare perfect funcţionale, produse în 14 ţări de pe trei continente, printre care şi o parte din colecţia de ceasuri a familiei clujene Gaşpar – va fi vernisată pe 16 mai, la ora 18; fizicieni, psihologi şi teologi se vor raporta la Timp, prin prisma specificului propriilor profesii. Acest inedit eveniment cultural va fi dublat de atelierul susţinut de cunoscutul fotograf britanic Drew Gardner, figurînd ca noutăţi de excepţie a celei de-a patra ediţii a Photo Romania Festival, ce se va desfăşura la Cluj-Napoca, în perioada 16-25 mai, în parteneriat cu F64 – lider pe piaţa echipamentelor foto-video din România, care deţine cel mai mare magazin online de profil din sud-estul Europei. „Noi, cei de la F64, iubim fotografia şi nu uităm nici o clipă că aceasta ne face viaţa mai frumoasă.“ – Marian Alecsiu, director general F64. (Ruxandra Mihăilă)

● Adio, dar mai stai puţin (A long way down, 2014), în regia lui Pascal Chaumeil, cu Pierce Brosnan, Toni Colette, Imogen Poots – o comedie destul de neagră, dar cu happy-end, care tratează un subiect mai puţin obişnuit: cum se pot salva reciproc patru oameni care vor să se sinucidă, din întîmplare, în acelaşi loc... (Iaromira Popovici)

● Albumul „Interioare“, ediţie aniversară la 30 de ani. Apărut în 1984 la Electrecord, primul disc al lui Alexandru Andrieş a fost reînregistrat de curînd într-o formulă nouă: cu Maria Ioana Mîntulescu, Berti Barbera, Sorin Romanescu. Ascultaţi şi/sau reascultaţi. CD-ul e însoţit de un DVD pe care se află un material filmat în timpul înregistrărilor la Real Sound Studio. (Mircea Vasilescu)

● Compoziţia lui Felix Mendelssohn din 1842 Des Menschen Herz ist ein Schacht („Inima omului e o subterană“), despre care se credea că s-a pierdut, a fost găsită într-o colecţie privată din SUA. Christopher Glynn şi Amy Williamson, de la Royal College of Music, o interpretează în exclusivitate pentru BBC, prima oară după 140 de ani. O puteţi asculta aici: http://www.bbc.com/news/entertainment-arts-27253932. (Matei Pleşu)

● În Piaţa Universităţii din Bucureşti s-a deschis World Press Photo. E un eveniment anual mondial cu fotografii-eveniment din întreaga lume. Nu rataţi! (Matei Martin)

● Colecţia „Biblioteca Polirom“ goes exotic, ca să mă exprim astfel: o poveste de dragoste din Pakistan (Kartografie de Kamila Shamsie), o incursiune în Japonia celui de-al Doilea Război Mondial şi apoi în Malaezia postbelică (Grădina ceţurilor din amurg de Tan Twan Eng), două romane plasate în Coreea de Nord (Prinţesa Bari de Hwang Sok-yong şi Povestea lui Jun Do de Adam Johnson) sau istoria unor misionari creştini în comunităţile unor triburi africane (Rîul care ne desparte de Ngugi wa Thiong’o). Aveţi ce descoperi! (Marius Chivu)

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

GvA5f64XYAAw67g jpg
E scurt războiul. Ba e lung
Războaiele se încep cu ușurință și se încheie cu greutate. Războaiele cu mulți spectatori au cel mai îndepărtat sfârșit. Sunt precum serialele lacrimogene în care speranța trăiește până la sfârșit deși ea a murit odată cu primele replici.
Prim-ministrul Ilie Bolojan susține o conferință de presă despre noile măsuri fiscale, la Palatul Victoria din București.  FOTO Inquam Photos / George Călin
Anomaliile din sistemul public: funcționari cu sporuri de 110% și pensii de 5.000 euro. Bolojan: „Aceste lucruri nu pot continua”
Premierul Ilie Bolojan a anunțat marți, 8 iulie, ce va conține pachetul 2 de măsuri, care urmează să fie prezentat la finalul lunii și a vorbit despre anomaliile din sistem care trebuie corectate.
rusia armata
Rusia își intensifică prezența militară în Armenia, avertizează serviciile ucrainene de informații
Serviciul de informații militare al Ucrainei (GUR) avertizează că Rusia își mărește și consolidează prezența militară în Armenia, în special la baza militară din Gyumri, situată strategic în Caucazul de Sud.
Săpături arheologice în situl de la Glina-Bălăceanca (© Muzeul Municipiului București)
Artefacte și probe descoperite în situl arheologic de la Glina-Bălăceanca
În a doua săptămână a cercetărilor de pe tell-ul preistoric de la Glina-Bălăceanca, din anul 2025, au fost identificate și cercetate mai multe gropi ce datează din perioada eneolitică, aparținând culturilor Boian și Gumelnița, precum și o groapă din epoca timpurie a bronzului.
banner dorel visan png
Nutriționiștii avertizează, după decesul lui Mihai Leu. Cum prevenim cancerul de colon, care sunt alimentele-otravă? Trucul lui Dorel Vișan: „Bei cana asta, pe parcursul zilei, puțin câte puțin”
Nutriționiștii avertizează, după decesul lui Mihai Leu. Cum prevenim cancerul de colon, care sunt alimentele-otravă? Trucul lui Dorel Vișan: „Zeama de praz”
georgiana teodorescu eurodeputat aur foto facebook jpg
Georgiana Teodorescu (AUR), despre europarlamentarii români: „Mentalitate de slugi. Aţi pupat poala stăpânului”
Europarlamentarul AUR Georgiana Teodorescu susține că democrația presupune și opoziție, inclusiv prin moțiuni de cenzură împotriva Ursulei von der Leyen, şi îi critică dur pe europarlamentarii români, cu mentalitate de „slugi obediente”.
Alexandru Rogobete despre cele 14 şantiere pentru construcţia de unităţi sanitare noi Foto Facebook Alexandru Rogobete jpg
Promisiunea făcută de Ministrul Sănătății: „Voi mânca din porția care e servită pacienților”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a anunțat că pacienții vor putea raporta în mod direct situațiile în care primesc mâncare de proastă calitate în spitale. „Vă promit că voi sta la masă cu managerul spitalului și vom mânca amândoi din porția care e servită pacienților”, a spus acesta.
Ilie Bolojan FOTO INQUAM / Octav Ganea
De ce au crescut taxele înaintea reducerii indemnizațiilor „nesimțite” și ce spune Bolojan despre taxarea jocurilor de noroc
Premierul Ilie Bolojan a explicat, într-un interviu la Digi24, de ce pachetul cu creșteri de taxe a fost adoptat înaintea măsurilor care vizează administrația publică și companiile de stat.
Plajă Mamaia FOTO Shutterstock
Cândva un paradis al turiștilor bogați, acum o amintire tristă. Ce s-a întâmplat cu „crema litoralului românesc” în ultimii ani: „Totul este lăsat în paragină”
O stațiune de pe litoralul românesc, odată un simbol al eleganței și al luxului estival, trece printr-o perioadă dificilă, iar vechii clienți fideli sunt tot mai puțini. Într-un videoclip recent postat pe TikTok, un turist român a descris cu amărăciune cum zona, cândva plină de viață și aglomerație,