Cum să n-o iei razna…

Publicat în Dilema Veche nr. 786 din 14-20 martie 2019
Cum am trăit Păltinișul jpeg

Fără vector politic, dar activ în dezbaterile din mediile digitale, un anume „conservatorism“ românesc devine, prin vocile sale mai influente, un nihilism de semn schimbat. El funcționează ca rezervor al frustrărilor/spaimelor colective, fabrică de mitologie defensivă și mioritic „loc de dat cu capul“. Înainte de orice, acest soi de „conservatori“ e convins că Occidentul are zilele numărate. Civilizația euro-americană e doar o carcasă goală, unde hoardele progresiste – „elitele liberale“, birocrații fără suflet și capitaliștii globaliști – organizează un mare banchet funerar. În Occident, ni se spune, „nu prea mai e loc de creștinism“. Practic, populația stupidă din aria de referință a apostaziat, fiind deja zombificată prin perversa inginerie socială a „elitelor liberale“. Prin invazia neo-marxistă a universităților, prin operațiunile federaliste ale perfidei Comisii Europene și în fața unui public amețit de propagandă, Vestul Europei (ne limităm deocamdată la el) nu mai are memorie istorică, se pregătește să înlocuiască autohtonii printr-un miliard de refugiați, va orchestra trecerea oficială la islam și va declara dictatura forurilor anonime, care controlează tot, supun pe fiecare și pedepsesc aspru devierile de la linia oficială. Așadar, urmează o eră ciudată: mase de arabi și africani vor pune finalmente în practică agenda LGBT, vor interzice creștinismul și se vor dedica studiilor de gen, apărînd eroic mantrele corectitudinii politice. Sharia & PC. Educație axată pe gender fluidity și lecturi coranice în parlamentele capitularde.

În fața acestui dezastru inevitabil, Estul post-comunist & pravoslavnic pare ultima redută a Tradiției. Adevărata Europă s-a născut în Balcani și tot în Balcani va supraviețui. Aici, oamenii sînt lucizi, nu pot fi cumpărați sau corupți, resping cu acuitate critică valurile de fake news și sînt gata să se opună, pînă la martiriu, acestei diabolice operațiuni de impunere a falsului progres, bazat pe reînvierea tehno-libidinală a comunismului. Căci aici, în Estul post-comunist, va fi declanșată adevărata revoluție „conservatoare“. Ce salvează ea? Nu Vestul, întrucît – după cum am stabilit am deja – acesta e aproape defunct. Ne vom salva practic pe noi înșine: ruși, bulgari, sîrbi, români (nu e clar ce vor face grecii, însă Muntele Athos e cu noi). Vom instaura o teocrație pravoslavnică, în opinci și ițari, mîndri că sîntem ce sîntem, convinși (ca răposatul Vadim) că vom fi chiar mai mult decît atît… Vom ieși din Uniunea Europeană, acest laborator al falsei libertăți sub control tehnocratic, vom denunța Alianța Nord-Atlantică, sub paravanul căreia profită nerușinat corporațiile din industria de armanent. Ne-am săturat de amestecuri străine în treburile interne. Nu mai suportăm umilința acestui colonialism ideologic (MCV etc.) care ne pîrjolește datinile și ne strică pruncii. Vom reinventa o Românie liberă, suverană, independentă, autosuficientă economic, pură, daco-getică: o gură de rai, unde totul – de la sinaxare pînă la roșiile noastre românești, cu gust de roșie – strălucește de virtuți străbune poate modeste, dar sigur salvatoare. Cum ar veni, pentru a respinge pretinsul comunism islamo-liberal al Vestului muribund, vom pune o cruce deasupra comunismului real, resuscitat prin eroicele noastre falange „conservatoare“. Să sacralizăm trecutul recent, căci altul n-avem, așa cum nu mai avem boieri sau titumaiorești. Ce avem noi e, oricum, mai bun decît ce n-au știut ei să păstreze…

Stați puțin: toate astea n-au nici un sens? Sînt fantasmagorii ridicole? Simptome ale nevrozei de subdezvoltare? Premise ale unui eșec național iremediabil? Dovezi ale disonanței cognitive transformate în doctrină? Realitatea e un pic diferită… Fără un conservatorism pro-occidental, anticomunist și capabil de analiza realistă a riscului de nouă fractură Est-Vest, lupta oarbă cu „progresismul“ nu face decît să alimenteze deriva iliberală spre autoritarism, enclavizare post-sovietică și democrație dirijată. Sau asta e singura „tradiție“ de care, pînă la urmă, ne învrednicim? 

Teodor Baconschi este diplomat și doctor în antropologie religioasă.

Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.

Adevarul.ro

image
Paradisul care atrage turiști români cu prețuri neschimbate de 10 ani. „Numai la noi se practică japca”
Românii aleg demulte ori să-și petreacă vacanțele în străinătate, în special vara, spre disperarea hotelierilor care se plâng de lipsa clienților. Însă, în foarte multe cazuri, turistul român face această alegere pentru că, nu e un secret, un sejur în străinătate e mai ieftin decât în propria țară
image
Radonul, ucigașul invizibil din Ardeal. Medic: „Se atașează de aerosol și rămâne la nivelul de 1-1,5 m înălțime, exact unde respiră copiii”
A crescut numărul cazurilor de cancer pulmonar la nefumători, iar un motiv este iradierea cu radon, un gaz radioactiv incolor și inodor foarte periculos pentru sănătate dacă se acumulează în clădiri.
image
Căutătorii de artefacte milenare. Fabuloasele noi descoperiri ale detectoriştilor, arheologii amatori plini de surprize
Înarmaţi cu detectoare de metal, colindând locuri numai de ei ştiute din ţinutul Neamţului, arheologii amatori au reuşit, graţie hazardului şi perseverenţei, să aducă la lumină vestigii din vremuri trecute

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.