Gîndirea explozivă

Publicat în Dilema Veche nr. 864 din 29 octombrie - 4 noiembrie 2020
Theodor Pallady jpeg

Biografia semnată de Sue Prideaux – Sînt dinamită! Viața lui Nietzsche (Polirom, 2020, trad. Bogdan-Alexandru Stănescu) – se citește cap-coadă, pe nerăsuflate, pentru că autoarea are talent literar, izbutind (cu o rară ironie solidară) să combine portretul ideatic al filozofului cu psihologia sa, perfect proiectată asupra fundalului epocal. Sînt bine delimitate stadiile existențiale definitorii – copilăria în gineceul marcat de dispariția tatălui-pastor, captivitatea pedagogică într-un internat riguros, tipic pentru al II-lea Reich, scurta carieră filologică la catedra Universității din Basel, magneticul ménage à trois, la Tribschen, cu soții Richard și Cosima Wagner, lunga etapă girovagă, de itineranță meditativ-terapeutică, pe traseele dintre Sils Maria, Roma, Nisa, Genova și Torino, iubirile sale platonic refulate (mai ales cu faimoasa femme fatale Lou Salomé) și tristul deceniu final, determinat de colapsul mental din 1889. Pe acest parcurs „epic” se nasc și scrierile filozofului, care se reflectă pe sine, diferit, în fiecare nou capitol dintr-o existență dedicată alternanței ascetism/mondenitate, căutării propriei identități (mai ales prin emanciparea față de tirania spirituală exercitată de Schopenhauer și Wagner), polemicii cu filistinismul formal „creștin” al Germaniei bismarckiene precum și nevoii de recunoaștere, dincolo de protecția intruzivă a familiei. În plin scientism darwinist, obsedat de eugenie și ereditate, Nietzsche (care își inventează o ascendență polonă, prin patronimul apocrif Nietsky) trăiește terorizat că va muri prematur, de acea „moleșeală a creierului”, fatală în cazul părintelui său. Natura lui anxioasă, agravată de miopie, migrene îndelungate și fotofobie, dar și prima lui formație, în orizontul elenismului, îl fac să idealizeze Grecia arhaică, ucisă de dialectica socratică și de platonismul pentru vulg din spatele creștinismului emergent: în spatele aforismelor sale se confruntă mereu elementul dionisiac și Răstignitul, beția și mila, delirul solar și reprimarea trupului, extazul și redempțiunea. Capabil de umor, mizantrop animat de nevoia sincerității confesive, autorul Considerațiilor inactuale s-a bucurat, salutar, de fidelitatea unor prieteni care-l îndrăgeau sincer, dincolo de admirația față de geniul său îngrijorător. Erwin Rhode, Paul Rée, Jacob Burckhardt, Franz Overbeck, Malvida von Maysenburg și devotatul Peter Gast – singurul care-i mai putea descifra și transcrie „pe curat” notițele manuscrise din ultimii ani creativi – sînt asemenea „fani” necondiționați, fără de care viața filozofului, oricum complicată lăuntric și social, s-ar fi dovedit dramatic mai dificilă decît a fost.

Modestele ediții antume ale operelor nietzscheene au rămas nevîndute, iar gloria – anticipată prin conferințele pe care Georg Brandes i le consacră, la Copenhaga – vine prea tîrziu, fără ca filozoful, convins că profetizează epoca depășirii Omului, să se mai poată bucura de ea. Sue Prideaux descrie detaliat felul respingător în care sora lui Nietzsche (repatriată după eșecul utopiei coloniale rasiste promovate de ridicolul ei soț antisemit, taman în Paraguay) a confiscat arhiva, organizînd – în vreme ce filozoful agoniza la etaj – o lucrativă industrie a pelerinajului la vila Silderblick, din Weimar: sinistră butaforie neo-goetheană (în concurență mimetică cu pompoasa scenografie wagneriană de la Bayreuth). Elisabeth Forster-Nietzsche rămîne piaza rea a fratelui său, mai ales pentru că, longevivă și fără scrupule, i-a adus pe Hitler și compania în preajma unor ediții traficate, inspirînd astfel toxica legendă a unui Nietzsche proto-nazist (deși el fusese de fapt un adversar al războiului, pangermanismului și un admirator al culturii... franceze). Șansa lui a constat în puterea intrinsecă a unei gîndiri vizionar-iconoclaste, exponențial multiplicată prin asumarea sa postumă de către elita Europei interbelice (de la Stefan George, Hofmannstahl, Gide, Valéry și Thomas Mann pînă la Joyce, Herbert Read, T.S. Eliot, Hesse, Jung sau Gabriele d’Annunzio). Citiți această carte: veți afla esențialul despre „dinamita” instalată la temelia secolului 20, care a început odată cu moartea lui Nietzsche.

Teodor Baconschi este diplomat și doctor în antropologie religioasă.

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.