Utilitatea inutilului

Publicat în Dilema Veche nr. 862 din 15 - 21 octombrie 2020
Theodor Pallady jpeg

Filozoful & istoricul italian al ideilor Nuccio Ordine e deja cunoscut publicului din România. Cîteva dintre scrierile sale au fost traduse  (de pildă, Pragul umbrei, ICR, 2005, sau Cabala măgarului, Humanitas, 2014). În 2020, Editura Spandugino ne oferă, în tălmăcirea lui Vlad Russo, textul care l-a făcut celebru, grație caratelor sale pedagogice, mai mult chiar decît operele de erudiție academică, dedicate perioadei renascentiste și operelor lui Giordano Bruno: Utilitatea inutilului. Manifest (cu un eseu de Abraham Flexner). Autorul s-a născut în 1958, la Diamante, Calabria și a rămas fidel universității din zona sa de baștină, însă a făcut numeroase incursiuni, ca profesor invitat, cu precădere în SUA și în Franța vecină (unde conlucrează fertil cu legendară casă editorială Les Belles Lettres, specializată în ediții critice bilingve din scriitorii antichității grecești și latine). Dacă-l căutați pe YouTube, veți descoperi un sexagenar viril, cu o figură de puritatea efigiei, un ins vital și volubil, charismatic și perfect articulat, dispus să apere, cu un patos nelipsit de umor și accente satirice, patrimoniul clasic al Europei. În această logică se înscrie și oximoronicul său „manifest”: o pledoarie pentru răgaz, tihnă, studiu aplicat, bucurie inocentă, decantare intelectuală și transformare lăuntrică organică, mai presus de nebunia contemporană a comodificării artelor, din pricina căreia Cultura își pierde majuscula, devenind (cel mult) o marfă sau un prilej superficial de „evaziune”, sub tirania unei babilonice industrii a divertismentului.

S-ar putea crede că, asemenea oricui își propune să „conserve” vreo specie amenințată, Nuccio Ordine apără o cauză pierdută. Și totuși, solarul nostru autor italian e străin de sminteala ridicolă a unui Don Quijote. Șarja lui reparatorie vizează o negativă stare de fapt consolidată, fără a o socoti ireversibilă. Volumul nu devine necrologul elegiac al umanismului distrus de obsesia capitalistă a profitului, ci tribuna unei chemări la regăsirea autenticității și a meditației consolatoare, capabilă să salveze sensul existenței fiecăruia și al viețuirii laolaltă. Ideea centrală – bogat ilustrată cu judicioase citate din toate orizonturile reflecției (fără urmă de aplecare „ideologică”) – e aceea că tot ce a devenit mai tîrziu „profit” sau „utilitate” a fost mai întîi pură curiozitate mentală, de dragul cunoașterii ca atare. Adevăr lesne verificabil – atît în istoria descoperirilor științifice, ulterior aplicate în sfera tehnologiilor menite să amelioreze condiția umană, cît și în evoluția gîndirii de la simplu la complex, de la intuiția originară la cristalizarea sistemică și de la deducție la silogism. De vreme ce a fi precedă și surclasează valoric orice formă de posesie, viața culturii e viața însăși: darul inestimabil, care se cere protejat înaintea oricărei rațiuni practice. De-a lungul a doar 200 de pagini, sîntem purtați pe la curțile marilor gînditori (Platon, Aristotel, Montaigne, Locke, Kant, Heidegger) și prin grădinile literaturii universale (Vergiliu, Boccaccio, Ariosto, Shakespeare, Milton, Baudelaire, Gautier, Dickens, García Lorca, Okakura Kakuzo, Italo Calvino, E. Ionesco sau Cioran) pentru a umbla acrobatic pe firul roșu al gratuității contemplative, adică al meșteșugului de a descifra realitatea fără mize „concrete”.

Dignitas hominis nu rezidă în avuții și consumul orb de resurse, cît în noblețea incomparabilă a memoriei, admirației și iubirii, prin împărtășirea jubilatorie a ideilor și a frumosului. Adevărul nu încape în dogmatismul fanatic sau utopic (vinovat de alterarea religiei, politicii și vieții sociale), ci în căutarea lui febril existențială, sinceră și onestă, dedicată și plină de speranță: Ithaca e mai puțin importantă decît „odiseea” pe care o înlesnește... Sau, după cum scrie Lessing: „Dacă Dumnezeu ar ține în mîna dreaptă întregul adevăr, iar în stînga doar dorința vie de adevăr și mi-ar spune: «Alege!», fie și cu riscul de a greși pe vecie, m-aș apleca cu smerenie către mîna-i stîngă și i-aș spune: «Părinte, dă-mi-o pe aceasta». Adevărul absolut e numai pentru tine”.

Teodor Baconschi este diplomat și doctor în antropologie religioasă.

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.