Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 561 din 13-19 noiembrie 2014
Cu ochii n 3,14 jpeg

303 VOTURI ABSORB 
CANTITĂŢI IMPRESIONANTE 
DE ARMONIE ÎNGUSTĂ ŞI SIMPLĂ
DIN SFERA EXPRESIEI FIGURATE 

● Geografie şi cifre: Ponta a avut majoritate de voturi în Coreea de Nord (9 voturi); Iohannis, în Coreea de Sud (53 de voturi) şi Noua Zeelandă (136 de voturi); Macovei, în Australia (598 de voturi) şi China (303 voturi). În Zimbabwe au votat 6 oameni, la Londra au fost 3 ştampile (sau 5, nu se ştia sigur), în Toronto n-a fost nici măcar o singură secţie de votare. Păi, să le numărăm, coane Fănică! (M. C.)

● A mînca în faţa televizorului deschis putea fi considerată de mulţi o adevărată plăcere. Nu doar în România. În această idee, s-a inventat şi frigiderul cu televizor încastrat. Cei care mănîncă sau gătesc în bucătărie pot, adică, să aibă la îndemînă şi ecranul cu poveşti. În ultima vreme însă, obiceiul ăsta presupune riscuri serioase pentru că, probabil aţi observat, cînd ţi-e lumea mai dragă (filmul mai bun şi bucatele din farfurie mai gustoase), te poţi trezi că în faţă, pe ecran, îţi apar reclame cu scuipaţi cu sînge, tampoane care absorb cantităţi impresionante de lichide, unghii atacate de ciuperci şi alte asemenea lucruri. Nu e prea bine să mănînci nici cu radioul deschis. De acolo poţi auzi cîte ceva din toate cele înşirate mai sus, ba chiar şi despre mirosurile neplăcute ale infecţiilor intime. Bleeah! (A. M.)

● Redăm un anunţ care aduce laolaltă o serie de instituţii şi de nume cu sonorităţi aparte: Asociaţia Trompetiştilor din România în parteneriat cu Asociaţia Humanitas Zalău şi Asociaţia Cultural-Educativă Iuliu Maniu Zalău, organizează, în cadrul proiectului „Periplu Spiritual prin Ardeal – Armonie şi diversitate culturală“, un turneu aniversar: zece ani de activitate a Corului Lumină Lină, a Catedralei Episcopale Înălţarea Domnului, din Complexul Cultural-Spiritual Sfînta Vinere, Zalău, Judeţul Sălaj. (M. P.)

● Pe insuladeperdele.ro, unde am naufragiat navigînd fără ţintă, aflu (dintr-o întrebare a unei cliente) ce mai poţi vedea prin Germania: „Nu găsesc pe nicăieri acea rejansă de se montează pe înălţimea perdelei pt. a crea «munţişori» (am văzut în Germania la o perdeluţă, nu este acea rejansă îngustă şi simplă, trebuie să fie din material transparent şi să aibe din loc în loc nişte briduţe subţiri şi mai lărguţe). La dvs. găsesc aşa ceva?“. (D. S.)

● Victor Ponta: „Şansa României este de a nu mări falia dintre Ardeal şi restul ţării, ci dimpotrivă, de a încerca să o astupăm“. Bună idee, frumoasă metaforă, nimic de zis. Doar că, dacă ieşim din sfera expresiei figurate, între Ardeal şi restul ţării se află nişte munţi, nu o falie. Or, munţii sînt mai greu de astupat. Aşa încît, dacă actualul premier s-ar fi apucat din timp de construcţia autostrăzii Piteşti – Sibiu, acum nu mai avea nevoie de metafore, ci putea să prezinte nişte fapte concrete. (M. V.

ÎNCĂ NU SE ŞTIE UNDE VOIA 
SĂ SE MANIFESTE UN ALT DOMN, 
PROVOCÎND EVACUAREA 
EMOŢIILOR NEGATIVE 

● Bateristul AC/DC Phil Rudd a fost arestat pentru posesiune de metamfetamină şi cannabis. A, da, şi pentru angajarea unui criminal plătit. Încă nu se ştie pe cine voia să ucidă Phil Rudd, dar am senzaţia că tocmai se scrie o nouă pagină de senzaţie din istoria rock’n’roll-ului. (L. V.)

● Un paradox, la B1 TV, unde ştirile se încheie cam aşa: „Vă aşteptăm în continuare la Butonul de panică şi vă dorim să aveţi o seară liniştită!“ (A. P.)

● Am primit cadou, de curînd, o placă Ouija, pentru spiritism, prin care se spune că poţi comunica cu lumea de dincolo. Am respectat întru totul indicaţiile: am invocat doar spiritele bune, le-am invitat să nu se manifeste decît prin placă, pentru ca nu cumva să se rătăcească prin ungherele camerei, ba am aşteptat pînă şi noaptea de Halloween, pentru obţinerea efectului total. Cu toate astea nu s-a întîmplat nimic. Oare plăcile Ouija se pot returna pe motiv de nefuncţionare? (S. G.)

● Premierul candidat la preşedinţie Victor Viorel Ponta a anunţat deja viitorul premier: e vorba de fostul premier şi fostul candidat la preşedinţie Călin Popescu Tăriceanu. Dar, din cîte a lăsat să se înţeleagă, aceasta e doar prima, nu şi singura opţiune: mai sînt încă doi premieri „de rezervă“. Modul ăsta combinativ de-a face jocurile şi de-a construi echipa, temperamentul flegmatic şi ratarea ca stil de lucru mă duc cu gîndul la un alt domn, pe care, întîmplător, îl cheamă tot Victor: E vorba de – aţi ghicit – fostul şi, poate, viitorul antrenor al naţionalei de fotbal, Victor Piţurcă. Cu amendamentul că acesta din urmă rămîne, totuşi, inimitabil. (M. M.)  

● S-a dovedit ştiinţific: muzica tristă te face fericit. Doi cercetători de la Universitatea din Berlin au studiat efectul melodiilor melancolice asupra creierelor a 722 de persoane din întreaga lume. În toate cazurile, efectul a fost cathartic, producînd evacuarea emoţiilor negative. Aşadar, căutaţi pe YouTube Lambchop – „The Puppy and the Leaf“ şi veţi fi fericiţi. (L. V.

OAMENII-CIFRE DIN SNOP 
VOR DISPUNE 
DE MAI MULT SPOR

● Emotigramele folosite în mail-uri şi sms-uri urmează să se diversifice de anul viitor cu mai multe opţiuni pentru a reprezenta mai bine diversitatea umană, potrivit unui proiect al Unicode. Oamenii din toată lumea vor dispune de emotigrame care vor reflecta mai bine anumite elemente de diversitate din aspectul uman, cum ar fi culoarea pielii, purtarea ochelarilor, grade diferite de pilozitate, siluete diferite etc. Aşadar, vom primi lol-uri de la graşi şi grăsuţi şi rolf-uri de la chinezi mustăcioşi şi pleşuvi. (A. P.)

● Vîrstă, studii şi cifre: 665.000 de tineri sub 35 de ani au votat cu Ponta, candidatul care promite stabilitate pentru pensionari; 565.500 de oameni cu studii superioare au votat cu Ponta, candidatul plagiator care sfidează de doi ani orice morală şi normă academică. Dadaism sau absurd? (M. C.)

● „Please, don’t touch me let me grow and become a BANANA. Thank You. [ss.] Your little banana for now“ – anunţ-etichetă sub un snop de banane-pui, într-un bananier de pe o plajă din Parga (Grecia), octombrie 2014. No comment. (R. M.)

● La sală, ca să nu mă mai uit la cronometrul de la bicicletă, mi-am luat să recitesc Desenul din covor al lui Henry James. A mers bine, însă fără să dobor vreun record. În schimb, bărbatul de lîngă mine avea mult mai mult spor, el citea Pas cu pas de Klaus Iohannis. (A. M. S.)

Foto: M. Bănică

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Ucraina, „un stat mafiot și corupt care ne-a păcălit pe toți”. Un fost consilier al lui Boris Johnson se dezlănțuie
Fostul membru al Guvernului britanic Dominic Cummings a criticat joi sprijinul acordat de Occident Ucrainei, relatează Politico.
image
De ce doi ofițeri ruși nu l-au salutat pe Putin la parada de Ziua Victoriei VIDEO
Doi ofițeri militari ruși nu l-au salutat joi pe președintele rus Vladimir Putin în timpul paradei anuale pentru Ziua Victoriei, o sărbătoare anuală care marchează înfrângerea sovietică în fața Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.
image
Pelerinaj la bisericuța care se deschide o dată pe an. „Apa din fântâna de la Smeeni a vindecat și orbi“ VIDEO
În fiecare an, de Izvorul Tămăduirii, în vinerea din Săptămâna Luminată, credincioşii se strâng la locurile cu apă vindecătoare. În Bărăganul din Buzău, acest loc, considerat sfânt, este în comuna Smeeni.

HIstoria.ro

image
Sfârșitul cumplit al savantului Emil Racoviță
După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Emil Racoviță s-a mutat înapoi la Cluj, găsind nealterate Institutul de Speologie și bogatele sale colecții.
image
Cum au văzut otomanii asediul Constantinopolului?
La inițiativa premierului turc Erdogan, la Istanbul a fost inaugurat, la 31 ianuarie 2009, Panorama 1453, un muzeu centru consacrat cuceririi Constantinopolului de către Mehmet al II-lea în 29 mai 1453.
image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a