ARTE VIZUALE

Pagina 2
Victor Brauner – „Anatomia dorinței” și Erosul suprarealist jpeg
Victor Brauner – „Anatomia dorinței” și Erosul suprarealist
Ansamblul este transpunerea în imagini a unui „model ideal“, hibrid care îngemănează anatomia umană și pe cea a unui „robot feminin“ acționat mecanic.
Brâncuși, portret din amintiri   interviu cu Doina LEMNY jpeg
Brâncuși, portret din amintiri - interviu cu Doina LEMNY
El nu-și explica niciodată lucrările, nu făcea decît să-i incite pe cei curioşi să le privească.
Victor Brauner – Întîlnirea la cele patru pisici ale lumii    jpeg
Victor Brauner – Întîlnirea la cele patru pisici ale lumii...
Simetria care domină compoziția tabloului realizat de Brauner în 1948 amintește de picturile lui Crépin în care figurile hibride sînt asociate cu construcțiile minuțios decorate ale unor lăcașuri de cult imaginare.
De Chirico şi Modigliani, faţă în faţă jpeg
De Chirico şi Modigliani, faţă în faţă
Tăcerea domneşte la De Chirico şi mişcarea este exclusă. O lume imobilă.
Muzeul instalație al despărțirilor jpeg
Muzeul-instalație al despărțirilor
E un atac la stereotipuri. Fiindcă ele, în general lipsesc. Așteptările tale sînt înșelate.
Victor Brauner, Hélène Smith și „limba marțienilor“ jpeg
Victor Brauner, Hélène Smith și „limba marțienilor“
În 1933, Victor Brauner realizează o serie de tablouri care amintesc de ședințele de spiritism organizate de Herman Brauner, la care pictorul fusese martor în copilărie.
Victor Brauner – Cristofor Columb și „pălăriile tandem“ jpeg
Victor Brauner – Cristofor Columb și „pălăriile tandem“
În opera lui Victor Brauner, Pălăriile-tandem devin o emblemă a „dublului“, temă care traversează întreaga sa creație.
O expoziție fără precedent… jpeg
O expoziție fără precedent…
Poate tocmai misterul acestui „a tunat și i-a adunat“ reprezintă trăsătura care, dincolo de estetic sau de iconic, unește Logosurile pictate și semnate de Paul Gherasim cu imaginea „bolovanilor“ lui Vasile Gorduz.
Victor Brauner – Ochiul pictorului  Accidentul din vara anului 1938 jpeg
Victor Brauner – Ochiul pictorului. Accidentul din vara anului 1938
Victor Brauner își pierde ochiul stîng în timpul unei întîlniri amicale, cînd încercase să aplaneze o dispută între doi prieteni.
Scurt parcurs Victor Brauner (1903 1966) jpeg
Scurt parcurs Victor Brauner (1903-1966)
Născut în ziua de 15 iunie 1903 la Piatra Neamț, Victor Brauner debutează pe scena avangardei românești în anul 1923, cînd ilustrează volumul Restriști semnat de poetul Ilarie Voronca.
Victor Brauner – Mitologia poetului jpeg
Victor Brauner – Mitologia poetului
Pentru Victor Brauner, poezia este un mod de a percepe lumea, iar creaţia este înţeleasă ca un proces al cunoaşterii de sine.
Victor Brauner – Himere și amurguri jpeg
Victor Brauner – Himere și amurguri
Pentru Victor Brauner, începînd cu anul 1938, an în care se stabilește definitiv la Paris şi cel al accidentului prin care își pierde ochiul stîng, în operă are loc o transformare, o nouă deschidere către misterele nopţii şi ocultism.
Victor Brauner – Lup masă, obiectul suprarealist jpeg
Victor Brauner – Lup-masă, obiectul suprarealist
Un surprinzător desen realizat în 1933 înfățișează construcția unei mese perforate cu două picioare care se sprijină pe contururile sinuoase ale unui animal fantastic.
Picasso, Soulages, Boltanski sau „Drumul spre negru” jpeg
Picasso, Soulages, Boltanski sau „Drumul spre negru”
Le privesc și ele mă privesc. Schimb de dincolo de viață, dialog mut în obscuritate.
Victor Brauner, cometa Halley, „sfîrșitul lumii“ și căutarea pietrei filozofale jpeg
Victor Brauner, cometa Halley, „sfîrșitul lumii“ și căutarea pietrei filozofale
În opera brauneriană, figura feminină, „magiciană“, „prezicătoare“, „inițiatoare“, apare ca personificare a Naturii, fiind alăturată elementelor primordiale, punctelor cardinale și semnelor magice, alchimice şi cabalistice, pe care pictorul le introduce în imagini.
Victor Brauner, Conglomerul și robotul umanizat jpeg
Victor Brauner, Conglomerul și robotul umanizat
Victor Brauner valorifică noul concept prin ideea prefigurării unei fiinţe create din mai multe elemente asamblate, o „imagine a multiplului“ din care face o  emblemă a aglomerărilor urbane și a vieţii moderne citadine.
Victor Brauner, pictura în ceară și legenda Meșterului Manole jpeg
Victor Brauner, pictura în ceară și legenda Meșterului Manole
În lipsa materialelor de pictură, Victor Brauner realizează „asamblaje“, obiecte în care îmbină lemn, metal, pietre de rîu, pînză şi ceară de albine. Plimbările pe malul rîului Durance îl fac să descopere structura cu aspect arhaic a pietrelor de rîu, pe care artistul încearcă să o transpună în pictură.
Leonardo sau absolutul artei jpeg
Leonardo sau absolutul artei
Cum să nu rămîi mut privind „surîsul“ care e pecetea lui Leonardo, ca pentru Cehov privirea „printre lacrimi“? Surîsul nu e liric ca la Botticelli, nici sentimental ca la Rafael, e un surîs superior ce atestă un acord cu lumea, o împăcare şi o resemnare, „surîsul“ etern al Giocondei. Surîs ce atrage tocmai pentru că e enigmatic, dar totodată afirmativ.
El Greco sau terapia artei jpeg
El Greco sau terapia artei
Neintegrat în Italia, şansa îl va conduce spre acest teritoriu îndepărtat, concurent al  Vaticanului: Spania, citadela închisă, afirmînd o putere autonomă. Şi acolo i se vor deschide porţile „grecului“, la celălalt capăt al Europei. Din Est în Vest, de la icoanele prime, el va evolua către pînze cînd animate de un indescriptibil fior mistic, cînd de o elocvenţă retoric afişată, motivată de scopuri propagandistice. El Greco se mărturiseşte, dar se şi vinde.
Privind înapoi, cu nostalgie jpeg
Privind înapoi, cu nostalgie
Expoziția 50 Design UNArte. O istorie vizuală a școlii de la București (1969-2019) de la Muzeul Național de Artă al României își propune să scoată la lumină pentru prima dată o istorie tînără și ambițioasă a învățămîntului superior de design de la Universitatea Națională de Arte București din perioada 1969-2019 și e deschisă pînă pe 29 noiembrie.
„Fotografia, pretext pentru dialog“ – interviu cu Ileana BÎRSAN și Ionuț TRANDAFIRESCU jpeg
„Fotografia, pretext pentru dialog“ – interviu cu Ileana BÎRSAN și Ionuț TRANDAFIRESCU
„Bucharest Photofest“ le propune bucureștenilor un concept bine articulat încă de la prima ediție; fotografia este pretext pentru dialog și discutarea unor subiecte relevante pentru actualitatea socio-politică și cultural-umană. Totodată, foto
„Opera tîrzie a artistului Mattis Teutsch a rămas necunoscută publicului larg“ – interviu cu SZILÁRD Miklós jpeg
„Opera tîrzie a artistului Mattis Teutsch a rămas necunoscută publicului larg“ – interviu cu SZILÁRD Miklós
În 1931, Mattis Teutsch a publicat cartea sa manifest, Kunstideologie. Acest termen introdus de el a fost tradus în limba română ca „Ideologia artei“, deși mai potrivit ar fi „Ideologia artă“, ceea ce conotează și o autonomie față de ideologi
Broderii românești la Luvru – interviu cu Emanuela CERNEA, curatoare jpeg
Broderii românești la Luvru – interviu cu Emanuela CERNEA, curatoare
Vălurile de mormînt sînt un subiect destul de misterios chiar și pentru specialiști. Funcționalitatea lor ridică multe semne de întrebare: nu se știe cu exactitate dacă erau pregătite pentru a fi folosite la înmormîntare sau erau concepute doar pentr
Exerciții de camuflare (împotriva uitării)  Bienala de artă de la Veneția 2019 jpeg
Exerciții de camuflare (împotriva uitării). Bienala de artă de la Veneția 2019
May You Live in Interesting Times este titlul acestei ediții, propus de curatorul Ralph Rugoff, un personaj mai degrabă rezervat și care își asumă la fiecare pas un ton non-didactic, un număr mult mai mic de artiști expuși (79) și o bienală cu personalitate multiplă: fiecare artist a fost invitat să propună două lucrări diferite, una la Arsenale, cealaltă în Pavilionul Central. Bienala lui e politică fără să fie agresiv-politică. Bienala lui e a artiștilor tineri, activi, în viață, oarecum împot
„Muzeul viitorului încurajează schimbarea de paradigmă“ – interviu cu Gerfried STOCKER jpeg
„Muzeul viitorului încurajează schimbarea de paradigmă“ – interviu cu Gerfried STOCKER
Marea artă“ e mare pentru că se vinde pe bani foarte mulți la licitații? Un tablou e valoros pentru că e unicat? Constă valoarea unei opere în faptul că un specialist, o autoritate i-o depistează? Internetul a generat alt fel de a percepe arta. V
„Sînt atentă la balanța dintre premeditare și accident“ – interviu cu artista Codruța CERNEA jpeg
„Sînt atentă la balanța dintre premeditare și accident“ – interviu cu artista Codruța CERNEA
Decupaje din fotografii de vacanță, obiecte din spațiul casnic și schițe mai vechi au ajuns să fie înglobate în universul mental al pînzei pictate, susținînd scenarii imaginate și animînd spații arhitecturale aparent probabile, dar, la o mai atentă inspecție, de multe ori imposibile.
Un vis cubanez: Parisul jpeg
Un vis cubanez: Parisul
În avion citesc biografia unui exilat cubanez, Eduardo Manet. El scrie: „Parisul e visul nostru, al tuturora“. E ceea ce, treizeci de ani mai tîrziu, o confirmau prietenii care priveau luna nouă. Nimic nu s-a schimbat. Parisul a rămas un vis cubanez.
„Îmi vine să mă poziționez în opoziție cu tot felul de acțiuni publice“ – interviu cu Alexandra CROITORU jpeg
„Îmi vine să mă poziționez în opoziție cu tot felul de acțiuni publice“ – interviu cu Alexandra CROITORU
A afectat și zona culturală contemporană, au fost foarte multe finanțări care au speculat pe marginea acestui moment al Unirii. Atunci cînd directorul Centrului Ceh, Frantisek Zachoval, m-a invitat să gîndesc o expoziție, mi s-a părut un mom
Picasso, un Shakespeare al picturii… jpeg
Picasso, un Shakespeare al picturii…
Acest Picasso iniţial, energic şi uman, conjugă ca nimeni altul geniul plastic şi experienţa vieţii, amîndouă prezente, reunite în tablouri neamputate de nici una dintre dimensiuni. De aici le vine impactul extrem, din reciprocitatea permanent păstrată:
Topografii ale artei jpeg
Topografii ale artei
Sezonul MNAC inaugurat pe 15 noiembrie e eclectic, acoperă o plajă enormă de lucrări, din anii ’50 pînă în prezentul absolut, toamna lui 2018. Fiecare etaj vine cu discursul lui, mai puternic sau mai slab articulat.
„Pentru mine, calul este un vehicul al sufletului“ – interviu cu Ștefana MĂRMUREANU jpeg
„Pentru mine, calul este un vehicul al sufletului“ – interviu cu Ștefana MĂRMUREANU
Este simbolul timpului impasibil. Am hotărît că partea de jos a clepsidrei este zona „muritului“, a ființelor de tot felul: împărați, împărătese, oșteni, ba chiar și atipicii muritori precum povestitorii, îl includ aici și pe Făt-Frumos. De aceea am desenat cartea
Spațiul intermediar  „Along the Lines“: o expoziție în Berlin jpeg
Spațiul intermediar. „Along the Lines“: o expoziție în Berlin
În tren ești de multe ori, de fapt, altundeva: acolo unde te duce gîndul. În proiectele mele am bătut Berlinul în lung și-n lat, din Spandau din vestul orașului pînă în Marzahn, din est. Instalațiile mele sînt un amalgam de materiale: lumină, text, video sau plante și alte elemente, pe care le controlăm mai puțin.
Franţa: un an de răscruce jpeg
Franţa: un an de răscruce
La Institut du Monde Arabe, expoziţia consacrată Canalului de Suez se deschide cu acordurile subtil temperate ale marşului triumfal din Aida, operă comandată lui Verdi pentru a sărbători acest eveniment fără de seamăn care a permis joncţiunea între Mediterană şi Marea Roşie… Franţa şi Ferdinand de Lesseps s-au asociat cu Egiptul condus de un vicerege, Said Paşa, dornic de modernizare şi de independenţă faţă de Imperiul Otoman, pentru a accepta pariul „canalului“.
„Da, avem nevoie de un muzeu al fotografiei“ – interviu cu Magda RADU jpeg
„Da, avem nevoie de un muzeu al fotografiei“ – interviu cu Magda RADU
Mihai Oroveanu. Știu cît de mult îi plăcea să se piardă în această colecție de fotografii, să le privească, să le sorteze, să poarte conversații despre ele. Amprenta lui Mihai Oroveanu e de neocolit, iar personalitatea lui a modelat în mod decisiv compoziția arhivei și va modela în continuare acțiunile noastre.
Palermo, la pas  Note de călătorie jpeg
Palermo, la pas. Note de călătorie
Manifesta 12 se transformă într-un eseu urban, un studiu atent al oraşului, al complexităţii lui. Artiştii „încearcă să refacă vechi legături între Palermo, Mediterana şi Europa“ – declară entuziasmat primarul oraşului, il sindaco Leoluca Orlando. Palermo e oraşul care s-a schimbat cel mai mult din punct de vedere cultural în Europa ultimilor 40 de ani, ne spune tot el.
Vitebsk şi geniul locului jpeg
Vitebsk şi geniul locului
Unde îmi e „locul“? Fără răspuns, indecis, îi resimt absenţa. Dar nu încetez să-l caut.
Cultura ca antidepresor jpeg
Cultura ca antidepresor
Muzeul Picasso organizează o expoziţie pasionantă consacrată capodoperei care e Guernica, acest sat bombardat de armata germană trimisă de Hitler în ajutor falangei franchiste. Urmărim un adevărat work in progress care a condus la realizarea acestui strigăt acuzator de o incredibilă diversitate plastică.
La Maison rouge sau arta ca experienţă jpeg
La Maison rouge sau arta ca experienţă
La Maison rouge, „Casa roşie“ – această denumire evocă un loc însîngerat, un loc „macbethian“ bîntuit de apariţii, un refugiu periculos.
„Era o epocă oarecare“ sau „plutirea prin TOT“ jpeg
„Era o epocă oarecare“ sau „plutirea prin TOT“
Cu gesturi de scamator, Gheorghe Rasovszky te conduce pe un drum alunecos autobiografic și, în același timp, perfect fals autobiografic. Și, din fericire, adaug, un drum care își păstrează prospețimea, nu cade grosolan în păcatul comercialului.
Seducţia pubertăţii jpeg
Seducţia pubertăţii
Gauguin, ca şi Degas, a preferat fetele tinere. La unul, ca şi la celălalt, toate au paisprezece ani. Atunci, la Paris sau în Tahiti, aceasta era vîrsta maturităţii sexuale. Seducţia pubertăţii e generală. Novalis va fi îndrăgostit de o tînără, frumoasă ca un înger, avînd treisprezece ani şi care se va stinge la cincisprezece ani. Ea pare a fi precursoarea necunoscută a Lolitei lui Nabokov.
Dincolo şi dincoace de adevăr jpeg
Dincolo şi dincoace de adevăr
Revenită în atenţia publică în ultimii ani, piesa Vizita bătrînei doamne de Friedrich Dürrenmatt a fost prezentată în viziuni regizorale care, mai mult sau mai puţin, s-au axat pe latura socială: sărăcie, moralitate, conştiinţă publică, dreptate etc.
„Trăim în ultima vreme o formă de naţionalism parşiv“ – interviu cu Dan PERJOVSCHI jpeg
„Trăim în ultima vreme o formă de naţionalism parşiv“ – interviu cu Dan PERJOVSCHI
Sînt subiectul unui hate pe care e foarte greu să îl explici. Şi în viaţa reală sîntem în bule, nu ne întîlnim cu cei cu care nu ne place să o facem! Teoriile astea mi se par absolut inutile, în viaţa de zi cu zi trăim în bule!
Arles, fotografie de grup jpeg
Arles, fotografie de grup
Actriţa Audrey Tatou se pune în scenă, se joacă cu propriul statut de vedetă – şi nu e nimic superficial în asta, ne asigură criticii de artă care au văzut expoziţia.
Începutul şi ne sfîrşitul operei jpeg
Începutul şi ne-sfîrşitul operei
Dacă iubesc statuile rănite de timp, cu braţe rupte sau marcate de cicatrici definitive, e şi pentru că ele suscită sentimentul de „ne-sfîrşit“ produs nu de artist, ci de ravagiile timpului.
Arte vizuale în 2016 jpeg
Arte vizuale în 2016
Bîntuită de imagini ale violenţei, de atentate şi multă moarte, am căutat în 2016 gesturile şi abordările discrete, atît ale curatorilor, cît şi ale artiştilor.
„Arta de stradă are puterea să schimbe o societate“ – interviu cu VHILS jpeg
„Arta de stradă are puterea să schimbe o societate“ – interviu cu VHILS
Vreau să creez o relaţie între Brâncuşi, opera lui şi modul în care el devine etern prin ceea ce a realizat, chiar dacă fizic fiinţa lui dispare.
De la un bob mic roşu la porţelan decorat cu flori transilvane jpeg
De la un bob mic roşu la porţelan decorat cu flori transilvane
Cînd am vrut să-i fac un dar Majestății Sale, ce puteam să-i duc mai mult decît toate florile de pe dealurile Transilvaniei? Transilvania e locșorul meu.
Matisse şi Iisuşii mei jpeg
Matisse şi Iisuşii mei
Dispun de mulţi Iisuşi, nu în numele unei voinţe profane de a-i colecţiona, nici al unei credinţe în căutare de suport. Nicicum. Am făcut-o în numele dorinţei de a mă regăsi zilnic în intimitatea acestui personaj care îmi furnizează cotidian exemplul unei vocaţii şi al martiriului pe care împlinirea ei îl reclamă. Vocaţia implică dăruire şi sacrificiu: e ceea ce, pe pereţi, Iisus fără încetare îmi aminteşte.
"Comunismul este o istorie suficient de îndepărtată ca să fie fetișizată"   interviu cu Carmen DOBRE HAMETNER jpeg
"Comunismul este o istorie suficient de îndepărtată ca să fie fetișizată" - interviu cu Carmen DOBRE-HAMETNER
Consumul a devenit un model general de raportare la lume, pe de o parte pentru că e mult mai uşor să consumi decît să te angajezi şi pe de altă parte pentru că eşti încurajat să crezi că libertatea este sinonimă cu o infinitate de alegeri prin care trebuie să treci fără a zăbovi prea mult.
„Omulan nu vorbeşte şi nu e de vînzare“ – interviu cu Matei BRANEA jpeg
„Omulan nu vorbeşte şi nu e de vînzare“ – interviu cu Matei BRANEA
„Avem mare noroc cu Anim’Est-ul. Festivalul are în fiecare an competiția românească în care vezi tot ce se face în­tr‑un an în comparație cu ce se face în alte părți. Și, vrînd-nevrînd, îți dai seama care e nivelul. La noi nu există încă o școală de animație.“