Consumatori de muzici fine

Publicat în Dilema Veche nr. 420 din 1-7 martie 2012
Prostănaci de fiecare zi jpeg

Un tip, nemulţumit din fire şi extrem de labil, pe nume Faust caută fericirea şi înţelepciunea în viaţă. I le oferă un personaj dubios pe nume Mefistofel. În schimbul sufletului său după moarte, Faust ar urma să guste din toate bunătăţile vieţii pe pămînt. Reuşeşte să nenorocească iremediabil o tînără prostuţă, pe Margareta, visează cai troieni pe pereţi în Grecia antică în compania unei fluşturatice, Elena, nu e mulţumit de nimic din ce-i oferă Mefistofel şi, la final, nici măcar nu-şi respectă contractul cu personajul dubios care s-a dat peste cap să-i facă pe plac. Faust e recuperat în lumea îngerilor.

Această poveste cîntată am ascultat-o şi am văzut-o zilele trecute la Operă. Am recunoscut întotdeauna deschis că, în ce priveşte muzica clasică, la mine în cap e un haos desăvîrşit. Lipsindu-mi o cultură temeinică muzicală de gen, preferinţele mele sînt cele conduse exclusiv de afecte intestine. Bach mă emoţionează întotdeauna, Beethoven doar pe alocuri, Mozart mă face să rîd, părţile uşor atonale din Sibelius mi-au plăcut doar cînd mi s-au explicat, corurile gregoriene au ajuns să mă plictisească prin suprautilizare în filme proaste, tînguirea paiaţei lui Leoncavallo îmi umple somatic ochii de lacrimi. Destăinuindu-vă toate acestea, evident că n-o să mă apuc a clasifica în nici un fel prestaţia inimoşilor artişti pe care i-am ascultat la Operă. Vă voi povesti cîteva lucruri, însă, despre public.

Publicul de operă s-a democratizat. La fel cum s-a întîmplat acum mulţi ani cu pasagerii curselor aeriene – care se îmbrăcau frumos în cinstea călătoriei –, nu prea mai vezi normă în comportamentul acestui public. E o amestecătură teribil de pitorească. De la clasicele dame în blănuri şi domni în paltoane negre, pînă la tineri în geci, blugi şi bocanci. Drept e că spectacolul a picat într-un februarie friguros şi troienit iar şansele de a vedea umeri goi şi colane preţioase strălucind în loji păreau tare mici. Unde mai pui că mormanele de zăpadă şi bălţile care trebuiau înfruntate pînă la intrarea în clădire excludeau cumva posibilitatea expunerii unor glezne fine încătuşate în pantofi deopotrivă de fini. Cîţiva veniseră şi cu copiii. La primă vedere mi s-a părut a fi un gest de salutat. Foarte frumos. Îi culturalizezi pe copii de mici. Nimerindu-mă însă cu o fetiţă de vreo cinci ani în spatele locului pe care stăteam, mi-am cam înghiţit vorbele. Evident, copila întreba tot despre tot. Şi cum un copil la vîrsta aia nu-şi poate doza tonalitatea în şoapte discrete de oameni mari, vocişoara clinchetitoare ne-a însoţit pînă la final de spectacol. Diavolul cu perucă roşie, strălucitoare i-a plăcut cel mai mult. Drept e că nici mama nu părea a şti prea multe despre poveste şi i-a turnat nişte invenţii care m-au făcut să rîd cît am putut eu de înăbuşit. Am înţeles-o pe copilă. S-a plictisit la un moment dat, s-a foit în momentele de murmur liric, ne-a scăpat în cîteva rînduri în poală un fular cu un model haios de pinguin de fetru aplicat pe mijlocul ţesăturii.

Mai în faţă, la acelaşi balcon, stătea tipul atoateştiutorului. Explica cu gesturi largi, ţinînd ferm în mîna dreaptă o sticlă de apă plată care clipocea, nişte principii de scenografie amicei de lîngă el. Mai alături, un cuplu în vîrstă o luase binişor înaintea poveştii developate pe scenă şi povestea deja finalul. Cîţiva se încăpăţînau să facă poze cu telefonul în ciuda numeroaselor atenţionări transmise pe muteşte de un bodyguard grăsuţ. Alţii nu erau tocmai acomodaţi cu protocolul aplaudatului oportun şi omagiau astfel orice avînt muzical care părea a fi un final de partitură. Corul le-a plăcut cel mai tare.

Recuperarea divină de la final a lui Faust a fost însoţită de un incident lumesc pe scenă. Unul dintre îngerii din cor, o doamnă trupeşă şi cît se poate de drăguţă, slăvind în rînd cu ceilalţi îngeri măreţia dumnezeirii, îşi ridică, aşa cum cerea coregrafia, braţele vînjoase spre cer. Rochia ei albă căzu pînă la brîu. Îngerii nu poartă sutien. Doamna s-a recompus imediat şi în cel mai simpatic mod cu putinţă. Eu am aplaudat pînă m-au durut palmele.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-şef la ştiri, radio Kiss Fm şi Magic FM.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Ucraina, „un stat mafiot și corupt care ne-a păcălit pe toți”. Un fost consilier al lui Boris Johnson se dezlănțuie
Fostul membru al Guvernului britanic Dominic Cummings a criticat joi sprijinul acordat de Occident Ucrainei, relatează Politico.
image
De ce doi ofițeri ruși nu l-au salutat pe Putin la parada de Ziua Victoriei VIDEO
Doi ofițeri militari ruși nu l-au salutat joi pe președintele rus Vladimir Putin în timpul paradei anuale pentru Ziua Victoriei, o sărbătoare anuală care marchează înfrângerea sovietică în fața Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.
image
Pelerinaj la bisericuța care se deschide o dată pe an. „Apa din fântâna de la Smeeni a vindecat și orbi“ VIDEO
În fiecare an, de Izvorul Tămăduirii, în vinerea din Săptămâna Luminată, credincioşii se strâng la locurile cu apă vindecătoare. În Bărăganul din Buzău, acest loc, considerat sfânt, este în comuna Smeeni.

HIstoria.ro

image
Sfârșitul cumplit al savantului Emil Racoviță
După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Emil Racoviță s-a mutat înapoi la Cluj, găsind nealterate Institutul de Speologie și bogatele sale colecții.
image
Cum au văzut otomanii asediul Constantinopolului?
La inițiativa premierului turc Erdogan, la Istanbul a fost inaugurat, la 31 ianuarie 2009, Panorama 1453, un muzeu centru consacrat cuceririi Constantinopolului de către Mehmet al II-lea în 29 mai 1453.
image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a