Viața socială în vremea știm noi cui

17 aprilie 2020
Zizi și neantul jpeg

Am scris despre virtuțile recluziunii și nu dau înapoi. Doar că sîntem oameni, și nu sfinți, și oricît ne-am dori să ne ducem măcar cu demnitate singurătățile, avem nevoie, cu siguranță, și de interacțiunea cu ceilalți.

Și nu doar cu cei apropiați. E miraculos că-i avem, cei care sîntem destul de norocoși încît să nu ne ducem izolarea într-o solitudine absolută. Da, știu, uneori e greu să fii în același spațiu închis și insuficient cu cineva, ai și inevitabile momente de sufocare. Dar și atunci cînd ești complet singur trăiești, uneori, dureroase clipe de anxietate și de panică. Așa că, repet, acum e momentul să-i apreciezi pe cei de lîngă tine, pe cei pe care îi ai, să vezi cît sînt de importanți.

Ușor de spus, mai greu de făcut. În practică, omul vine cu fițele și umorile lui, stricînd perfecțiunea intențiilor. În sinea lui apreciază ce i se dă, e fericit, dar în practică are scăpări. Micul apartament de trei camere se transformă, brusc, într-o lume întreagă. Cînd neîncăpătoare precum o cutie de chibrituri, cînd uriașă ca o peșteră fără fund, ori precum dulapul din Narnia, prin care, dacă treci, poți ajunge, practic, oriunde. A apărut chiar o caricatură pe Facebook cu o doamnă care se ascunde în dulap ca să-și găsească spațiul personal. E de necrezut cîte cotloane poți descoperi într-o casă mică: nu e o chestie de spațiu, ci de aglomerări. Poți plonja într-o aglomerare de obiecte precum într-o grămadă de frunze de toamnă: intri sub ele, printre ele și nu mai ieși cu orele.

Totuși, există momente oficiale de socializare, chiar în contextul ăsta: mesele și filmele/serialele. Deodată, într-o lume fără cap și coadă, cu un prezent distopic și un viitor ambiguu, incert, ca să nu zic inexistent, ritualurile își recapătă puterea. Să pui masa, cu sau fără cîinii de fier pentru tacîmuri de altădată, devine important. Devine ceva fix și plăcut într-un carusel de gesturi neplăcute și de timp otova, ca un sac cu balast. Ai un program, la ora X te așezi la masă, chiar dacă la prăpădita de măsuță rotundă din fața ecranului. Nu-i nimic. Nu contează. E bine și așa, e ceva fix, care presupune un protocol (se aduc tăvile, se pun pe masă, se adaugă sarea și piperul, ba chiar un pahar de apă sau bere) și prezența unui număr de oameni mai mare decît unul. Se presupune și o oarecare ținută: nu te poți așeza chiar pe aceeași canapea în care ai încremenit și altădată, nespălat și nepieptănat ori cu cămașa de noapte boțită și pătată, purtată patru zile. Trebuie ca măcar să dai așa, o dată, de două ori, cu peria prin părul tot mai gri și mai uscat, să te speli și să-ți schimbi cămașa ale cărei picățele se confundă cu urmele soluției prea concentrate de clor care au sărit pe ea în lupta cu inamicul nevăzut.

Altfel, pe lîngă ritualul ăsta, sînt mereu micile momente neașteptate ale zilei, cele în care necunoscutul mai dă buzna, din cînd în cînd, prin viața ta. Necunoscutul, zilele astea, ia forma curierilor de toate felurile care livrează ce nici cu gîndul n-ai gîndi. Totul e cu mult mai misterios cu cît, ca să evităm contactul direct, am instituit un sistem perfecționat de recepționare a pachetelor: o cutie pe un scaun, în fața ușii, pe care sînt lăsate toate cele.

Inițial erau doar pachete cu mîncare. Acum diversitatea a devenit tot mai mare, nevoile s-au rafinat, înclinînd spre inutil. E un fel de sinistru joc de-a Moș Crăciun, amestecat cu Baba Oarba: comanzi mai multe lucruri în același timp și nu știi care-ți vine primul. Dacă se nimerește ca toate astea să se suprapună și cu niște aniversări în familie, totul devine și mai palpitant. E chiar o viață trepidantă, aș putea spune. Te așezi la birou, de dimineață, și deodată telefonul: „Bună ziua, doamnă, sînt curierul. Ajung și eu acum la dvs.”.

De aici începe suspansul. Habar n-ai care curier e: să fie cel cu măștile, 50 la număr, cu 200 de lei? Ori cel cu cele două cutii de lapte, patru lămîi, un camembert și două pachete de lavete, de la Mega Image? Sau  domnul cu tortul, proaspăt decongelat, de la cofetăria din colț?

Răspunzi, cu inima bubuindu-ți. Nu e nici unul dintre cele de mai sus – e un cadou-surpriză pentru una dintre aniversări: o imensă vulpe cu trup de pește, o creatură miraculoasă din pluș care-ți redă încrederea în specia omenească și credința în Moș Crăciun. Între timp, vin și măștile: nu sînt în cutie, cum ai fi crezut, ci într-o pungă de plastic. Pe punga respectivă sînt niște litere chinezești. Deși nu vrei să fii paranoic, te apucă o panică în momentul în care rupi punga și pui bine conținutul.

La un moment dat, sosește tortul. Tortul nu poate fi plătit cu cardul, așa că îl rogi pe curierul fără mască și prea încrezător în semenii lui să coboare la etajul inferior. Timp în care iei banii dați riguros cu spirt, pe o parte și pe alta, și îi bagi într-o pungă de plastic de, evident, unică folosință. Alergi spre cutie, arunci banii și-nșfaci cutia cu tortul, ca la concursurile de ștafetă contracronometru.

Apoi intri înapoi, cu „prada” înhățată. Ești mîndru de tine, mîndru că n-ai venit cu mîna goală de la vînătoarea de azi. Și te pui pe aruncat și dezinfectat, visînd la extazul de după.

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.