Marguerite Harl sau Biblia revenită în Sorbona

Publicat în Dilema Veche nr. 858 din 17 - 23 septembrie 2020
Marguerite Harl sau Biblia revenită în Sorbona jpeg

A murit, la vîrsta de 101 ani, Marguerite Harl, elenistă de rang înalt: o „instituţie” a studiilor privind literatura creştină din Antichitatea tîrzie. Pe urmele istoricului Henri-Irénée Marrou, ea a izbutit să introducă în bastionul laic al Universităţii franceze cercetarea unor texte fondatoare ale culturii europene. Lăsate, pînă la mijlocul secolului XX, doar în grija facultăţilor de teologie, scrierile patristice fuseseră socotite un teritoriu confesional pe care interesele savante laice nu aveau de ce să-l viziteze. Or, Marguerite Harl a făcut – prin bogatele ei studii, prin specialiştii pe care i-a format, prin profesoratul de treizeci de ani la Sorbona – ca cercetarea literaturii creştine greceşti tardo-antice să devină o disciplină cu statut bine definit, foarte productivă.

Studiul întreprins de ea şi de mediul savant pe care l-a creat nu concurează perspectiva teologică. Textele creştine sînt privite ca parte a culturii policrome, comunicante, proprii Antichităţii tîrzii. Sînt resituate în mediul poros, hrănitor, unde devotamentul pentru revelaţia christică căuta sensurile apelînd şi la tradiţia/literatura ebraică, la paideia elenistică, la filozofie, mai cu seamă la platonism. Greaca intelectualilor creştini – a lui Clement Alexandrinul, Origen, Grigore de Nyssa – purta în ea referinţe fireşti la marii poeţi şi gînditori antici, la ceea ce era un limbaj intelectual şi simbolic larg împărtăşit. A depista felul cum termenii şi înţelesurile se comunică de la un cîmp cultural la altul, cum sînt revalorizate, cum devin vocabular pentru reflecţia creştină, iată care e scopul studiului. A înţelege limbajul şi sensurile textului – cu istoria, aluviunile, aluziile depuse acolo –, iată în ce constă cercetarea, care e cea a unui exeget neconfesional.

De la autorii creştini, Marguerite Harl s-a îndreptat către o figură de răscruce şi de întîlnire – Philon din Alexandria, cel care a interpretat Biblia ebraică ca „filozofie sacră”, folosind vocabularul medio-platonismului. Şi care, aşa făcînd, a formulat teme contemplative pe care creştinismul le-a asimilat din plin. În sfîrşit, Marguerite Harl a coordonat din 1986 marea întreprindere de traducere în franceză – cu aparat critic – a Septuagintei. Traducerea Bibliei ebraice în greacă, în Alexandria Ptolemeilor, a însemnat o dublă translatio a Textului sacru. Pe de o parte, ea răspundea nevoii religioase a comunităţilor iudaice elenizate, care nu mai înţelegeau ebraica. Pe de altă parte, traducerea celor 70 de învăţaţi deschidea Textul ebraic către lumea culturală elenă. Iar creştinismul primelor secole pe acest text al Vechiului Testament a lucrat. Pe acesta l-a scrutat, l-a comentat, l-a folosit liturgic, aşa cum îl foloseşte pînă astăzi creştinismul răsăritean.

A intra în intimitatea Septuagintei, a-i „pipăi” traseele şi straturile de înţeles, interpretările inerente unei traduceri, a urmări dezvoltarea temelor ei în comentariile creştine, iată ce oferă proiectul francez Septuagina. El a creat specialişti, un mediu de cercetare. Marguerite Harl a numit volumul unde îşi evocă experienţa de studiu Biblia în Sorbona sau revanşa lui Erasmus. Căci umanistul pledase fără izbîndă pentru studiul „Bibliei greceşti” în Universitatea secolului său. Dar acum Cartea greacă a pătruns acolo, ca obiect de studiu bine acceptat. Mai mult, proiectul francez a iradiat. Cristian Bădiliţă a iniţiat şi coordonat un proiect românesc Septuaginta, realizat sub egida Colegiului Noua Europă. Reunind tineri filologi, întreprinderea a produs șase volume publicate la Polirom (2004-2008), coorodonatori: Cristian Bădiliţă, Francisca Băltăceanu, Monica Broşteanu, Dan Sluşanschi. Introducerile şi notele abundente se sprijină pe colaborarea echipei române cu cea franceză care şi-a oferit cu generozitate rezultatele cercetării.

Ca să simţim ce calitate şi ce beneficiu are proiectul Septuaginta, rezum aici studiul lui Marguerite Harl pe Geneză 22, 4-14, episodul în care Avraam se îndreaptă spre muntele Moria pentru a-l sacrifica pe Isaac (cf. La Bible d’Alexandrie, vol. I, Cerf, 1986, 1994).

Marguerite Harl arată cît de insistent a fost înţeles muntele Moria ca „loc al viziunii”, pornindu-se de la versetul 22, 4: „Ridicîndu-şi ochii, Avraam a văzut locul de departe”. În principalele interpretări ale pasajului, spune ea, „expresia «a vedea pe Dumnezeu de departe», va fi folosită pentru a afirma dificultatea de a-l vedea pe Dumnezeu, identificat de către Philon cu «locul» suprem, idee reluată de Clement din Alexandria”, ceea ce implică, pentru amîndoi, adaptarea temei platoniciene a divinului ca „loc” al ideilor. Hermeneuţii descoperă în episod o dinamică a viziunii. Drumul lui Avraam spre locul sacrificiului e o itineranţă noetică, o adaptare treptată a intelectului uman la teofanie. E înaintare într-o viziune care îşi atinge ţinta fără a o epuiza. Aspectele afirmative ale divinului pot fi abordate şi atinse prin parcurs; însă Dumnezeu în sine rămîne mereu „departe”; transcendenţa se exprimă prin distanţa care îl cheamă pe călătorul vizionar. „Philon”, spune M. Harl, „distinge două «locuri»: cel la care Avraam ajunge (cf. 22, 3) este Cuvîntul lui Dumnezeu. Cel pe care Avraam îl vede doar «de departe» este Dumnezeu însuşi. Origen împarte şi el itinerarul în două etape: Avraam ajunge «a treia zi» la locul pe care îl rînduise Domnul, apoi «vede locul de departe»”.

În versetul 22, 8, perspectiva se schimbă: Dumnezeu e cel ce vede, cu sensul de „va purta de grijă”, va rîndui economia sacrificiului („Dumnezeu va vedea el însuşi de mielul pentru jertfă”). Versetul 12 ebraic revine la „punctul de vedere” uman şi utilizează asonanţa între „a avea frică de Iahve” (yéré) şi „va vedea” (yire’èh), numind astfel atitudinea adecvată contemplaţiei. În sfîrşit, versetul 14 sintetizează tema: „Avraam a numit locul acela Yahve-ire, adică «Dumnezeu-a-văzut» («Dumnezeu poartă de grijă») şi de aceea se zice astăzi: «În munte Domnul s-a arătat»”. „Traducerea greacă”, spune M. Harl, „corespunde celor două elemente ale frazei din Textul masoretic, cu cele două forme ale verbului «a vedea», una activă şi una pasivă… Traducerea lui Symmachos anunţase jocul de cuvinte legat de numele locului, traducînd Moriyyah prin (pămînt) «al viziunii», tês optasías (Vulgata: terram visionis). Acest munte ori loc, unde Dumnezeu «vede» şi «se face văzut», este identificat cu Ierusalimul de către toate tradiţiile ebraice (e locul de cult prin excelenţă) şi creştine (e locul patimilor şi al morţii lui Christos). Pentru Targumul ierusalimitan, el e locul altarului lui Adam, nimicit de potop şi reconstruit de Noe, distrus în momentul «răspîndirii» şi reconstruit de Avraam.”

Descoperim, iată, asonanţele ebraice care fac din Moria cifru pentru locul viziunii. Percepem transportul semnificaţiilor de la textul sursă la cel grec. Vedem cum pe text se sprijină o „istorie sacră” a Locului, cum se formează straturile identităţii Ierusalimului. Mai larg, proiectul Septuaginta, cel francez, condus de Marguerite Harl, şi cel românesc ne oferă ceva din pulsaţia unui moment fondator pentru civilizaţia europeană.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Foto: Marguerite Harl

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.