Predestinarea

Paul EVDOKIMOV
Publicat în Dilema Veche nr. 857 din 10 - 16 septembrie 2020
Predestinarea jpeg

(...) Putem defini raporturile între Dumnezeu și creatura sa în categoriile cauzalității. În acest caz, Dumnezeu este prima cauză care declanșează mișcarea, viața, și totul se întoarce la ea. Libertatea umană nu este decît cauza secundară instrumentală: ea își trage originea din prima și este determinată de ea. Dacă cauza secundară păcătuiește este pentru că prima tolerează aceasta. Determinismul cauzal se situează fatalmente în timp, prima mișcare se găsește aici inevitabil, ceea ce erijează prima cauză în pre-cauza universală a totului, și prefixul „pre” introduce timpul în eternitatea lui Dumnezeu. Omul nu apare în chip fatal decît ca obiect al acțiunii divine. Pe acest plan cauzal, ideea augustiniană încă indecisă este condusă prin logica de fier a juristului Calvin pînă la limita sa: Praedestinatio ad gloriam, reprobatio ad gehennam (predestinat în glorie sau sancționat în Infern – n. red.). Cercul este întors spre el însuși fără o altă ieșire posibilă: „Astfel, după scopul pentru care este creat omul, noi spunem că este predestinat la moarte sau la viață”.

Pentru Orient, Dumnezeu nu este niciodată prima cauză, ci Creatorul. Creația „după chipul” Creatorului este aceea care plasează „a doua libertate” în afara oricărui determinism cauzal, și concepția patristică despre om ca autexousia (autoritate asupra sieși, liber-arbitru – n. red.) desemnează pe drept capacitatea sa misterioasă de a transcende orice necesitate și condiția însăși de creatură spre libertatea divină: să se vadă microtheos. Se poate spune chiar că Dumnezeu-Filantropul este mult mai determinat el însuși de creatura sa și de alianțele sale: „Iahve s-a jurat și nu-i va părea rău” (Psalmi 110, 4), decît creatura de Creatorul său. Întruparea apare ca o replică a lui Dumnezeu față de propria sa premisă: îndumnezeirea creaturii sale. Și căderea omului este aceea care arată amploarea titanică a libertății sale care determină prin ea însăși destinul său. Satan n-a mințit spunînd: „Veți fi ca dumnezeii”. Omul a creat cîteva lucruri care n-au existat niciodată înainte, a creat, a introdus răul în natura sa inocentă. Ba mai mult, mîntuirea omului determină forma Întrupării în calitatea lui, ca Iubire crucificată. Sîngele divin a fost vărsat tocmai pentru a salva libertatea sub har, căci Dumnezeu, după adagiul Părinților, „nu poate forța pe nimeni să-l iubească”.

Însă orice autonomie dusă pînă la limita sa de ruptură este contra naturii, căci ea închide omul în sub-natura sa, face să se înăsprească ipseitatea sa, distruge ontologia sa deiformă. Din contra, acolo unde omul încetează a se vedea în subiectivitatea sa pură și se vede în relația cu Altul divin, acolo unde el se descoperă ca „identitate prin har”, ca „persoană etern primită” (expresii frecvente la Maxim Mărturisitorul), el distruge orice izolare infernală și o transcende spre bucuria Mirelui și a Slujitoarei Domnului.

„Eu bat la ușă”, zice Domnul și el bate la propriul său chip în om, la chipul libertății divine, și kenotic „așteaptă” real și nu predetermină nimic. Hotărîrile lui Dumnezeu și chiar prezicerile Apocalipsei pot revela caracterul lor condițional (cf. Ieremia 18, 7-10; 26, 2-3, 13); libertatea umană are puterea de a le schimba.

Miracolele credinței, factorul absolut nou al sfințeniei, harisma profeției atrag raporturile nupțiale în care domnește iubirea care transsubstanțiază orice supunere și subordonare în „cu totul altceva” al Împărăției. Întreg misterul icoanei Deisis, plasată în inima iconostasului, este de a ne oferi în același timp imaginea judecății și transcenderea ei spre imaginea nunții Mielului.

Dumnezeu nu convinge nici prin putere, nici prin tărie, ci prin duh (Zaharia 4,6). Or, acolo unde este duhul, acolo este libertatea. Viciul predestinației și al preștiinței este de a introduce un Dumnezeu-Creator înainte și după coordonate temporale: prima cauză plasată în timp prevede și deci predestinează, determină totul. Acest „pre” deformează eternul lui Dumnezeu și capacitatea credinței de a depăși cadrele timpului. Libertatea comportă numai necesitatea sa interioară: a se manifesta într-o opțiune. Amploarea sa conține opțiunea cea mai de temut: aceea a unui revoltat de a se determina contra lui Dumnezeu. Arhetipul său, prima opțiune luciferiană înaintea oricărei existențe concrete a răului demonstrează că, chiar în această stare de inocență inițială, libertatea este salvgardată intactă și Dumnezeu este acela care o protejează contra propriei sale atotputernicii.

În comentariile eterodoxe la Romani 8, 9, predestinația este condiționată de preștiința lui Dumnezeu și acel „noi” din Efeseni 1, 8-12, este luat în sensul limitativ și arbitrar numai pentru cei „aleși”. Or, la Sf. Pavel, cei chemați și creștinii sînt sinonimi. Cu toată terminologia sa adesea confuză și inadecvată viziunii sale, teologia sa este foarte voluntaristă. Marea temă a Epistolei către Romani este mîntuirea prin credință și prin viața plină de har și conformă credinței. Opoziția paulină nu este între credință și fapte, ci între faptele credinței și faptele legii. Mai profund decît orice prejudecată doctrinară, predestinația la Sf. Pavel nu este decît o formă convențională pentru a desemna misterul iubirii lui Dumnezeu, or această iubire determină, predestinează pe Dumnezeu și nu omul, dacă vrem să folosim acest concept (...).

În Romani 1 și 8, Sf. Pavel vorbește despre misterul istoriosofic al lui Israel și, ca în cazul lui Iacob și Esau, este vorba mai mult de paradoxele Providenței, de tema istorică, de sensul metaistoric al Istoriei mîntuirii. La fel, imaginea olarului nu dezvăluie decît unul dintre multiplele aspecte ale înțelepciunii divine, dar nu descrie în nici un fel tot infinitul, toată gama inepuizabilă a raporturilor între Dumnezeu și om. Sf. Pavel a avut îndeajuns sensul adevăratului mister pentru a nu luneca spre o asemenea simplificare. Desigur, Dumnezeu este acela care face să se nască voința și acțiunea, dar de îndată antinomia este restabilită: lucrați, deci, la mîntuirea voastră cu frică și cu cutremur.

„Dumnezeu i-a închis pe toți în neascultare, pentru ca pe toți să-i mîntuiască” (Romani 11, 32). Oricărui raționalism limitativ, Pavel îi răspunde prin mărturisirea adevăratului mister: căile sale sînt de nepătruns. Este cuviincios pentru om a le cinsti în tăcere. Docta ignorantia este în opoziție cu orice „azil de ignoranță”. Planul Mîntuitorului ca toți oamenii să fie mîntuiți (1 Timotei 2, 4; Romani 8, 32) este infinit mai misterios și mai impenetrabil decît predestinația, așa de omenească și așa de săracă în logica ei rectilinie. „Complexul aleșilor” este o stare morbidă care denotă o conștiință nefericită, înfricoșată de iad.

(fragment din volumul Rugul Aprins de Paul Evdokimov, Editura Mitropoliei Banatului, Timișoara, 1994, traducere de Teodor V. Damșa)

Foto: wikimedia commons

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.